Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ «ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Και ο στρατός στο προσκήνιο

Μια εν δυνάμει επικίνδυνη τροπή πήρε χθες η ουκρανική κρίση, με το στρατό να ζητά από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να λάβει «έκτακτα μέτρα» για τη σταθεροποίηση της χώρας. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, οι στρατιωτικοί χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις επιθέσεις και την κατάληψη δημόσιων κτηρίων και εκτιμούν ότι το κίνημα αμφισβήτησης «απειλεί την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Ενώ οι «στρατάρχες τσέπης» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τους πραγματικούς... Ενώ οι «στρατάρχες τσέπης» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τους πραγματικούς... Και καλούν ευθέως τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς (ως ανώτατο ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων) να λάβει έκτακτα μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία υπό την έννοια ότι οι στρατιωτικοί είχαν παλαιότερα διαμηνύσει ότι δεν θα παρέμβουν στην πολιτική κρίση που διχάζει εδώ και δύο μήνες τη χώρα. Προκαλεί επίσης ορισμένα ερωτήματα, κυρίως για το είδος των εν λόγω «μέτρων», δεδομένου ότι η ουκρανική ηγεσία έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται προς το παρόν να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάποιες έμμεσες απειλές προς αυτή την κατεύθυνση αποσύρθηκαν εσπευσμένως υπό την πίεση των εντονότατων δυτικών αντιδράσεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με την ανακοίνωση αυτή ο στρατός στέλνει ένα μήνυμα στήριξης στον Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς, αν και βρίσκεται από την Πέμπτη σε «άδεια ασθενείας», υπέγραψε χθες την ανάκληση των περιοριστικών νόμων κατά των διαδηλώσεων και το νόμο χορήγησης αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές, την οποία ωστόσο απορρίπτει η αντιπολίτευση επειδή θέτει ως όρο την αποχώρηση των διαδηλωτών από υπό κατάληψη κτήρια.

Ο Μπουλάτοφ

...ο ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ δείχνει τα σημάδια από τα βασανιστήρια που υπέστη από τους απαγωγείς του ...ο ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ δείχνει τα σημάδια από τα βασανιστήρια που υπέστη από τους απαγωγείς του Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις προέδρου-αντιπολίτευσης παραμένουν σε τέλμα, το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες του αντικυβερνητικού ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, που είχε απαχθεί στις 22 Ιανουαρίου και βρέθηκε τη νύχτα της Πέμπτης εγκαταλελειμμένος σε δάσος φέροντας σημάδια βασανισμού. Ο 35χρονος καταγγέλλει ότι οι απαγωγείς του τον ξυλοκόπησαν αγρίως, τον σταύρωσαν, του έκοψαν μέρος του αυτιού του και τον μαχαίρωσαν στο πρόσωπο: «Με σταύρωσαν, μου κάρφωσαν τα χέρια... δεν υπάρχει σπιθαμή στο σώμα μου που δεν έχει χτυπηθεί, αλλά δόξα τω Θεώ είμαι ζωντανός». Τα βασανιστήριά του κράτησαν μια ολόκληρη εβδομάδα, πάντα μέσα στο σκοτάδι, κι έτσι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους απαγωγείς του.

Την ημέρα της εξαφάνισής του ένας άλλος ακτιβιστής, ο Γιούρι Βερμπίτσκι, είχε βρεθεί βασανισμένος και νεκρός. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, δήλωσε συγκλονισμένη κι αγανακτισμένη «από τα εμφανή σημάδια παρατεταμένου βασανισμού και τη σκληρή μεταχείριση» που υπέστη ο Μπουλάτοφ, ενώ συνέδεσε την υπόθεσή του του με αυτή του Βερμπίτσκι, κάνοντας λόγο «για δύο περιπτώσεις στοχοποίησης» εναντίον στελεχών του ακτικυβερνητικού κινήματος. Η κ. Αστον κάλεσε τις ουκρανικές αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλείψουν το κλίμα εκφοβισμού και ατιμωρησίας που επιτρέπει τέτοιες πράξεις».

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας γύρω από το ουκρανικό ζήτημα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Η είδηση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από Ρώσους αξιωματούχους, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, να χαρακτηρίζει τη συνάντηση «τσίρκο». Την ίδια ώρα σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωνε ότι εάν ο Γιανουκόβιτς δεν πατάξει την εξέγερση, θα χάσει την εξουσία.

(Πηγές: AFP-www.bbc.co.uk-www.guardian.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία