Έντυπη Έκδοση

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

Μετά τα λόγια, τα έργα

Διεθνή μεσολάβηση για την έξοδο από την κρίση και δυτική οικονομική βοήθεια ζητά ευθέως η ουκρανική αντιπολίτευση, ενισχυμένη από τις επαφές της με Δυτικούς διπλωμάτες στο Μόναχο κι ενώ συνεχίζει την πίεση στο καθεστώς.

Ξύλινες ασπίδες γύρω από τις σκηνές των αντικαθεστωτικών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Ε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι... Ξύλινες ασπίδες γύρω από τις σκηνές των αντικαθεστωτικών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Ε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι... Σε μια μεγάλη συγκέντρωση 60.000 ανθρώπων στην πλατεία Ανεξαρτησίας, τα στελέχη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ ενημέρωσαν τους διαδηλωτές για τις συναντήσεις τους με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ στη διάσκεψη του Μονάχου.

Μεσολάβηση

Κατά τον Κλίτσκο, μια διεθνή μεσολάβηση θα επέτρεπε την αποφυγή «αποκλινουσών ερμηνειών» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Κλίτσκο και Γιατσένιουκ δήλωσαν άλλωστε ότι εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση των Δυτικών ότι αν χρειαστεί θα χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στη χώρα. «Είναι έτοιμοι να το κάνουν», είπε ο Γιατσένιουκ. Εν τω μεταξύ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε Caa2, λόγω της «κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης».

Στο Μόναχο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι εξέφρασε την υποστήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές προκαλώντας την αντίδραση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Κλίτσκο συγκρούστηκε φραστικά με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Λεονίντ Κοτζάρα, ενώ ο Γιατσένιουκ (του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο) προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για μια «πολύ πιθανή επέμβαση του στρατού» εναντίον των διαδηλωτών.

Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση του στρατού που καλούσε τον πρόεδρο να λάβει «έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χώρας».

Μια μέρα αργότερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο ΥΠΕΘΑ θέλησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, τονίζοντας την ανάγκη «ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης». Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανο ένα σενάριο στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να μην καταγγείλει την εν λόγω ανακοίνωση.

Η αμνηστία

Κι ενώ η ουκρανική προεδρία ανακοίνωνε ότι ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει σήμερα από την άδεια ασθενείας, ο Κλίτσκο ζητούσε την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων διαδηλωτών άνευ όρων και την ανάκληση της αμνηστίας που θέτει ως προϋπόθεση την εκκένωση των κατειλημμένων κυβερνητικών κτηρίων.

Ενταση συνεχίζουν να προκαλούν την ίδια ώρα τα κρούσματα βίας εναντίον ακτιβιστών. Ενας Ρώσος δημοσιογράφος, που καλύπτει τις διαδηλώσεις, κατήγγειλε χθες ότι ο ίδιος και ο εικονολήπτης του απήχθησαν και ξυλοκοπήθηκαν. Οσο για τον Ντμίτρο Μπουλάτοφ, που είχε εξαφανιστεί για μία εβδομάδα και βρέθηκε σε δάσος με σημάδια βασανισμού, είχε το Σαββατοκύριακο νέες περιπέτειες.

Οι αρχές αμφισβήτησαν ότι είχε απαχθεί και βασανιστεί και σχεδίαζαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον του για υποκίνηση «μαζικών ταραχών». Τελικώς έλαβε αργά χθες άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη κι αναχώρησε αεροπορικώς για τη Ρίγα με τελικό προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.BBC.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία