Ηλεκτρονική Έκδοση

ΕΕ και ΗΠΑ εξετάζουν οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο

Σχέδιο σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία επεξεργάζονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες όπως ανέφερε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον την ώρα που η πολιτική κρίση συνεχίζεται αμείωτη. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς επανέρχεται στα καθήκοντά του μετά από τετραήμερη απουσία λόγω ασθένειας με τους διαδηλωτές να εξακολουθούν να ζητούν την παραίτησή του ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντίμτρο Μπουλάτοφ έφτασε στη Λιθουανία για ιατρική περίθαλψη αφότου απήχθη και βασανίστηκε-όπως κατήγγειλε- την περασμένη εβδομάδα.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο (φωτ: AFP- ARIS MESSINIS ) Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κίεβο (φωτ: AFP- ARIS MESSINIS )

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από την περασμένη Τετάρτη και η ανακοίνωση του γραφείου του ανέφερε ότι υπέφερε από πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα αλλά πλέον αισθάνεται καλά και επιστρέφει στα καθήκοντά του. Η αντιπολίτευση εξέφρασε σκεπτικισμό για το εάν πράγματι ήταν ασθενής και σε νέες συγκεντρώσεις στο Κίεβο ζητήθηκε η παραίτησή του. 
 
Εν τω μεταξύ, ο Ντίμτρο Μπουλάτοφ έφτασε στο Βίλνιους νωρίς το πρωί της Δευτέρας και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπως ανέφεραν τοπικά μέσα. Η Λιθουανία έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει νοσηλεία σε όσους διαδηλωτές τραυματιστούν και ο Μπουλάτοφ κατήγγειλε ότι απήχθη στις 22 Ιανουαρίου και κρατήθηκε 8 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων βασανίστηκε από τους απαγωγείς του.
 
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. Όπως ανέφερε η Κάθριν Άστον στην εφημερίδα Wall Street Journal, το πακέτο θα στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας η οποία μέσα από μια μεταβατική περίοδο προσωρινής κυβέρνησης θα μπορούσε να εγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος.
 
Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες « αναπτύσσουν ένα σχέδιο - ένα ουκρανικό σχέδιο- που εξετάζει τι πρέπει να κάνουμε σε διάφορα μέρη της οικονομίας αυτή τη στιγμή για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα », ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις της Άστον στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο.
 
Η Ουκρανία συγκλονίζεται από μαζικές αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξ αιτίας της απόρριψης από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, υπέρ των στενότερων δεσμών της χώρας του με τη Ρωσία. Η Ουκρανία «κέρδισε» τη ρωσική υπόσχεση για οικονομική ενίσχυση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η πάσχουσα οικονομία της. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση για να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της οικονομικής συμφωνίας.
 
Η Άστον από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το ποσό της προτεινόμενης δέσμης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά όπως είπε « το ποσό δεν θα είναι μικρό». Ανέφερε επίσης ότι το πακέτο μπορεί να μην περιλαμβάνει μόνο «ρευστό», αλλά θα μπορούσε επίσης να περιέχει «εγγυήσεις» ή βοήθεια σχετικά με τις επενδύσεις ή την στήριξη του ουκρανικού νομίσματος, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω.
 
Σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις για βοήθεια από την πλευρά της ΕΕ, το συγκεκριμένο πακέτο δεν θα εξαρτηθεί από την επίτευξη συμφωνίας της Ουκρανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε επίσης η Κάθριν Άστον η οποία επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναμένεται να επιστρέψει στο Κίεβο την Τρίτη.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ