Ηλεκτρονική Έκδοση

Διεργασίες στο Κίεβο, παρουσία της Κ.Αστον

Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον την ώρα που ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εάν αυτή αναδειχθεί ως μόνη διέξοδος για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν να υιοθετήσει το κοινοβούλιο νόμους που περιορίζουν την ισχύ του προέδρου ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα στο Κίεβο, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση κρατούμενων ακτιβιστών.

Οδοφράγματα στο Κίεβο (φωτ:AFP) Οδοφράγματα στο Κίεβο (φωτ:AFP)

Κατά τη σημερινή νέα συνεδρίαση του κοινουβουλίου της Ουκρανίας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν να επανέλθει σε ισχύ το παλαιότερο Σύνταγμα, που έδινε μεγαλύτερη δικαιοδοσία στο κοινοβουλίο για το σχηματισμό κυβερνήσεων καθώς ο πρωθυπουργός Αζάροφ και το υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα."Η επιστροφή στο σύνταγμα του 2004 θα ακυρώσει τη δικτατορική εξουσία του προέδρου και θα μεταφέρει το δικαίωμα της διακυβέρνησης της χώρας στον ουκρανικό λαό" δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένουκ.
 
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του προέδρου στην ουκρανική Βουλή Γιούρι Μιροσνιτσένκο δήλωσε ότι ο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εάν αυτή η εξέλιξη απομείνει ως μοναδική δημοκρατική διέξοδος επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν εξετάζεται οποιοδήποτε βίαιο σενάριο επίλυσης της κρίσης, ούτε μπορεί να γίνει λόγος για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
 
Χθες ένα από τα βασικά μπλοκ των ουκρανών αντικυβερνητικών διαδηλωτών εξέφρασε την επιθυμία να εγκαταλείψει τα οδοφράγματα στο Κίεβο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση κρατούμενων ακτιβιστών. Οι ηγέτες του αποκαλούμενου «Δεξιού Τομέα» συμφώνησαν τη Δευτέρα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας να εκκενώσουν την οδό Χρουστσέφσκι και τα διοικητικά κτίρια στην πόλη του Κιέβου, εάν οι 100 και πλέον κρατούμενοι ακτιβιστές αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ημέρες.
 
Η προσφορά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ήρθε δύο ημέρες μετά την χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές- καταληψίες διοικητικών κτιρίων μέσω νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η δίμηνη κατάσταση πολιτικού χάους και αναταραχής. Η αμνηστία, η οποία έχει προθεσμία 15 ημερών, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών ο «Δεξιός Τομέας» έχει αναδειχθεί ως μια ισχυρή δύναμη μέσα στο ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας της Ουκρανίας, με δυναμικά στελέχη που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρελαύνοντας στο κέντρο της πόλης με ρόπαλα του μπέιζμπολ και στολές παραλλαγής. Άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δεν έχουν ακόμη προβεί σε παραχωρήσεις σε σχέση με την αμνηστία.
 
Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν στο Κίεβο, όπου καταφθάνει και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον, οι διαβουλεύσεις μεταξύ προεδρίας της χώρας και αντιπολίτευσης με αντικείμενο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τους όρους λειτουργίας της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άστον θα μεταφέρει σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Αυτή η υποθετική αμερικανική και ευρωπαϊκή στήριξη προς το Κίεβο θα πραγματοποιηθεί "μετά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και όταν η χώρα ξαναπάρει την οδό της οικονομικής ανάκαμψης μέσω του ΔΝΤ", του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι. Πρέπει το Κίεβο να δεσμευθεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων και να πάψουν οι βιαιότητες, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά της Κάθριν Άστον.
 
Το σχέδιο θα αφορά διάφορους τομείς της οικονομίας είπε η Κάθριν Άστον στη συνέντευξή της στην Wall Street Journal ωστόσο δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το ποσό που θα μπορούσε ενδεχομένως να διατεθεί για την Ουκρανία. Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο και μίλησε αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως "πρέπει να καταγραφούν όλα όσα μπορούν να βάλουν στο τραπέζι οι Ευρωπαίοι, μαζί με τους Αμερικανούς", αλλά πρόσθεσε πως "θα είναι δύσκολο, φοβάμαι, να φθάσουμε το ύψος της ρωσικής προσφοράς". Μετά την εγκατάλειψη, στα τέλη Νοεμβρίου, της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας λίγο πριν από την υπογραφή της, η Μόσχα προσέφερε στο Κίεβο 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις και μείωση της τιμής του φυσικου αερίου κατά 30%.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης, η ΕΕ είχε προτείνει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 610 εκατομμυρίων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία
ΗΠΑ