Έντυπη Έκδοση

Το σκέφτεται για εκλογές ο Ουκρανός πρόεδρος

«Τέρμα στη δικτατορία» με άμεση συνταγματική μεταρρύθμιση, ζητά η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, την ώρα που εκπρόσωπος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο «Δεξιός Τομέας», δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει τα οδοφράγματα εάν απελευθερωθούν οι ακτιβιστές Ο «Δεξιός Τομέας», δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει τα οδοφράγματα εάν απελευθερωθούν οι ακτιβιστές Με δηλώσεις σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό και στο Γαλλικό Πρακτορείο, που προκάλεσαν αίσθηση, ο εκπρόσωπος του Γιανουκόβιτς στο Κοινοβούλιο Γιούρι Μιροσνιτσένκο είπε ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Αυτό ήταν ένα από τα δύο σενάρια που συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση του Γιανουκόβιτς με βουλευτές του κόμματός του (Κόμμα των Περιφερειών). Το άλλο ήταν η χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές υπό τον όρο της εκκένωσης των υπό κατάληψη δημόσιων κτηρίων. Η χορήγηση αμνηστίας πράγματι ψηφίστηκε, αλλά απορρίπτεται από την αντιπολίτευση λόγω των όρων που θέτει. Πάντως ένα από τα βασικά μπλοκ αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο «Δεξιός Τομέας», δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει τα οδοφράγματα στο Κίεβο εάν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι ακτιβιστές. Η μη κυβερνητική ουκρανική οργάνωση Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης κατήγγειλε χθες ότι πολλοί δημοσιογράφοι έχουν δεχθεί επιθέσεις από την αρχή της κρίσης και τουλάχιστον 54 έχουν ξυλοκοπηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μεταρρύθμιση ζητάει η αντιπολίτευση

Νέα μάχη δόθηκε εν τω μεταξύ χθες στο Κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να ζητά επείγουσα συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να μειωθούν οι εξουσίες του προέδρου και να αυξηθούν οι εξουσίες του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν ούτως ή άλλως πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης, η οποία ασκεί παραλλήλως πιέσεις για επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο έθεσε χθες και πάλι το θέμα αυτό στον Γιανουκόβιτς, ο οποίος απάντησε ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης μπορεί να πάρει «μέχρι και έξι μήνες». «Αυτό απλώς θα ανεβάσει τον πυρετό στην κοινωνία» προειδοποίησε ο Κλίτσκο, για να δηλώσει λίγο αργότερα ενώπιον του Κοινοβουλίου: «Πρέπει να βάλουμε τέρμα στη δικτατορία». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόματος Σβόμποντα, Ολεγκ Τιαγκνίμποκ, κατηγόρησε την ουκρανική ηγεσία ότι εκτελεί τις εντολές της Μόσχας και ζήτησε την «απο-πουτινοποίηση» της ουκρανικής πολιτικής ζωής.

Ολα αυτά συνέβαιναν εν αναμονή της άφιξης στο Κίεβο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους και των δύο στρατοπέδων για να συζητήσει μεταξύ άλλων μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς το Κίεβο. (ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία