Έντυπη Έκδοση

Δεν έχουν διαλέξει ακόμα το χρώμα τους οι Ουκρανοί διαδηλωτές

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι χθες το κέντρο του Κιέβου, ασκώντας εκ νέου ισχυρές πιέσεις στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να ορίσει μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση και να τηρήσει μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτοί τουλάχιστον, 9 χρόνια μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση», έχουν να διαλέξουν μεταξύ άσπρων και μαύρων πιονιών... Αυτοί τουλάχιστον, 9 χρόνια μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση», έχουν να διαλέξουν μεταξύ άσπρων και μαύρων πιονιών... Ο Ουκρανός ηγέτης είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, καθώς η χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων βλέπει τις ταραχές που ξεκίνησαν το Νοέμβρη να γιγαντώνονται, με φόντο έναν τιτάνιο αγώνα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για άσκηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερης επιρροής.

Περίπου 70 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ανεξαρτησίας για να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς η πολιτική κρίση που μαίνεται στη χώρα δείχνει ελάχιστα σημεία υποχώρησης.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην υποχωρήσουν και το σχετικό μήνυμα πέρασε με σαφήνεια μέσα και από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην αρχή της οποίας απηύθυναν λόγο δύο προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που έχουν δεχθεί επιθέσεις κι έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό.

Η αντιτρομοκρατική

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) έθεσε σε συναγερμό τις μονάδες της αντιτρομοκρατικής, ύστερα από μια ραγδαία αύξηση απροσδιόριστων απειλών εναντίον ευαίσθητων στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονταν σταθμοί παραγωγής ατομικής ενέργειας, αεροδρόμια και αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η SBU δεν ερευνά την υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Αμερικανών διπλωματών κατά την οποία συζητούσαν ποιους ηγέτες της αντιπολίτευσης να στηρίξουν.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν να περιορίσουν το πλήγμα από τη δημοσίευση της ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σχετικά με τη στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, στην οποία η Νούλαντ ακούγεται ξεκάθαρα να χρησιμοποιεί υβριστικό χαρακτηρισμό για την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα προσβλητικά σχόλια της Βικτόρια Νούλαντ για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση.

Με τον Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς το βράδυ της Παρασκευής στη διάρκεια της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας στο Σότσι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουανόφ, η Μόσχα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την παροχή δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-REUTERS-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία