Έντυπη Έκδοση

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΛΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, «ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΜΟΣΧΑ

Το κατέπνιξαν εν τη γενέσει του...

Απόπειρα πραξικοπήματος με ρωσική υποκίνηση δήλωσαν ότι κατέπνιξαν οι γεωργιανές αρχές, ανακτώντας τον έλεγχο βάσης στασιαστών σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Τιφλίδα, ενώ Μόσχα και γεωργιανή αντιπολίτευση κάνουν λόγο για άλλη μία προβοκάτσια του καθεστώτος Σαακασβίλι.

«Αυτοψία» του προέδρου Σαακασβίλι, με τους άνδρες της ασφάλειάς του, στη μονάδα των στασιαστών (φωτ. Reuter, Ass. Press) «Αυτοψία» του προέδρου Σαακασβίλι, με τους άνδρες της ασφάλειάς του, στη μονάδα των στασιαστών (φωτ. Reuter, Ass. Press) Ο αντισυνταγματάρχης Μαμούκα Γκοργκισβίλι, διοικητής του τάγματος τεθωρακισμένων, που είχε δηλώσει ανυπακοή και είχε ζητήσει διάλογο της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, δήλωσε στους ανακριτές του ότι οι οργανωτές του πραξικοπήματος του υποσχέθηκαν μεγάλο χρηματικό ποσό και του ζήτησαν να οδηγήσει τα τεθωρακισμένα του στην πρωτεύουσα, ώστε να ενωθούν με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και να σημάνουν την έναρξη «γενικευμένης εξέγερσης». Η κατάθεση Γκοργκισβίλι, όπως και η επίσκεψη του ίδιου του προέδρου Σαακασβίλι στη μονάδα των στασιαστών και η συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις μαζί τους προβλήθηκαν από τη γεωργιανή τηλεόραση, που μετέδωσε και το προεδρικό διάγγελμα με διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο και ότι το περιστατικό ήταν «μεμονωμένο».

Σαμποτάζ στο... ΝΑΤΟ

Σε σαφώς υψηλότερους τόνους το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις υψηλόβαθμων στασιαστών, οι οποίοι σχεδίαζαν να κινηθούν αύριο Πέμπτη με σκοπό να σαμποτάρουν τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, που ξεκινούν σήμερα, να καταλάβουν τη χώρα με ρωσική υποστήριξη 5.000 ανδρών, να δολοφονήσουν την ηγεσία της Γεωργίας και εν συνεχεία να την προσαρτήσουν στη Ρωσία. Επικεφαλής των στασιαστών φέρονται οι πρώην διοικητές της επίλεκτης μονάδας ειδικών δυνάμεων «Δέλτα» Γκία Γκβαλάντζε και της Εθνικής Φρουράς Κόμπα Κομπαλάντζε, οι οποίοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τουλάχιστον επτά απόστρατοι και εν ενεργεία στρατηγοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δράσουν σε συνεννόηση με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και να προσκαλέσουν εξόριστους Γεωργιανούς πολιτικούς για να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, ενώ σχετικές βιντεοσκοπημένες καταγραφές και «ομολογίες» προβάλλονται διαρκώς στη γεωργιανή τηλεόραση.

Εως αργά χθες οι γεωργιανές αρχές ανακοίνωναν νέες συλλήψεις στρατιωτικών και πολιτών, μεταξύ των οποίων και επιφανών αναλυτών, που διαφωνούν με την ηγεσία Σαακασβίλι, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της χώρας χαρακτηρίζουν την υπόθεση «προβοκάτσια» με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του πληθυσμού και τη δυσφήμηση του αγώνα τους. Για ενορχηστρωμένο θέαμα, ώστε να εμποδιστεί η κλιμάκωση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο ηγέτης των «Νέων Δεξιών» Νταβίντ Γκαμκρελίντζε, ζητώντας διεθνή διερεύνηση της «στάσης» και εκτιμώντας ότι «ο πρόεδρος Σαακασβίλι επισκέφθηκε το στρατόπεδο για τις κάμερες, όντας βέβαιος ότι δεν κινδυνεύει από κανένα πραξικόπημα».

Η αντιπολίτευση

Από τις αρχές Απριλίου η γεωργιανή αντιπολίτευση έχει κατασκηνώσει σε κεντρικά σημεία της Τιφλίδας και είχε προαναγγείλει το κλείσιμο οδικών αρτηριών. Μία από τις ηγετικές της μορφές, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νινό Μπουρντζανάντζε δήλωσε βέβαιη ότι ο Μ. Σαακασβίλι θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για νέες διώξεις αντιπάλων του και αύξηση της καταπίεσης των διαφωνούντων.

Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε σε όλους τους τόνους κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «αρρωστημένη φαντασία» του καταρρέοντος καθεστώτος Σαακασβίλι. Επισφραγίζοντας τη νέα σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας-ΝΑΤΟ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ματαίωσε την προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψή του στην έδρα της Συμμαχίας, έπειτα από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τις Βρυξέλλες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Γεωργία