Έντυπη Έκδοση

Ελλήνων γεύσεις

Πλούσια τα ελέη σήμερα, με κορυφαίο το βούτυρο το αρτυμένο με τρούφα.

Αν όντως υπάρχει μουσουλμανικός παράδεισος, όπου σερβίρεται όπως λένε πιλάφι, ας φροντίσουν οι εκεί μάγειρες να του προσθέσουν βούτυρο με τη βασίλισσα των μανιταριών. Θα πείσουν όλους τους, άπιστους! Κατά τα λοιπά, μια θεία Ραψάνη από τον Τσάνταλη δίνει το μέτρο για το καλό βαθυκόκκινο κρασί. Οσο για το ταχίνι, που πολλοί δεν γνωρίζουν, ας ψάξουν τη χρήση του. Κάνει θαύματα...

Ρύζι με τρούφα

Οι τρούφες είναι το πάθος της Παυλίνας Κλαδοπούλου. Τις βρίσκει άγριες στη φύση, επίσης τις καλλιεργεί. Και ξέρει μ' αυτές να εμπλουτίζει άλλα προϊόντα, που έτσι αποκτούν τη μοναδική γεύση και το άρωμα της βασίλισσας των μανιταριών. Εμείς βράσαμε άγριο ρύζι και λιώσαμε σ' αυτό βούτυρο με μικρά κομμάτια τρούφας. Επιχειρήστε το ίδιο: το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

* Τίρυνθος 2, τηλ. 210-2581059, info@troufaplus.gρ, pavlinaklado@gmail.com

Οι ελιές ως σνακ

Στη Σελασία και το Γεράκι της Λακωνίας παράγονται οι καλύτερες ελιές Καλαμών. Τραγανές, πεντανόστιμες και μαζεμένες με το χέρι, προτείνονται από τη Gaea σε απόλυτα φυσική κατάσταση, με χαμηλή αλατότητα, κρασόξιδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μέσα στην πιο σύγχρονη συσκευασία. Είναι το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

* Gaea:1ο χλμ. Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου, τηλ. 800-1155500.

Μια μεγάλη Ραψάνη

Μια Ραψάνη reserve, χαρακτηρισμένη ως επιλεγμένος οίνος ΠΟΠ, προτείνει η οινοποιία Τσάνταλη. Κρασί βραβευμένο με χρυσό στον Καναδά το 2012, παράγεται από τους αμπελώνες που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, με συνοινοποίηση των παραδοσιακών γηγενών ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Για τη δημιουργία του επιλέγονται τα καλύτερα και τα πιο ώριμα σταφύλια. Η παλαίωσή του γίνεται επί 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες. Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο με ελαφρές κεραμιδί ανταύγειες σε φόντο από φρουτώδη αρώματα φραγκοστάφυλου.

Σερβίρεται στους 18OC και συνοδεύει ιδανικά ψητά ή κόκκινα κρέατα με πλούσιες σάλτσες και ώριμα τυριά

Βιολογική σουλτανίνα

Ο Γιάννης Σκουλάς στο Ηράκλειο Κρήτης είναι αμπελουργός τρίτης γενιάς και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Η σταφίδα σουλτανίνα, από τις Αμπελοδημιουργίες, δεν περιέχει θειώδη και συντηρητικά, ενώ η διεργασία για την παραγωγή της παραμένει βιολογική από την καλλιέργεια έως την αποξήρανση και τη συσκευασία.

* Γιάννης Σκουλάς: Μετόχι Παπαγιάννη Σκουλά, Δήμος Μαλεβιζίου, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 697-9807725.

Απλή νοστιμιά

Μελιτζάνες ψημένες στα κάρβουνα, ικανές να εξάψουν τη δημιουργική φαντασία σας. Με λάδι και ξίδι ως ο απλούστερος των μεζέδων, αλλά και με ψιλοκομμένο σκορδάκι, απολαύστε τες με ούζο ή τσίπουρο.

* «Γεννά την παράδοση»: Επιδαύρου 84-86, τηλ. 210-5157415, info@genatiparadosi.gr

Υγιεινό ταχίνι

Ταχίνι ολικής άλεσης από 100% αλεσμένο αναποφλοίωτο σησάμι βιολογικής γεωργίας. Πρόκειται για τρόφιμο που βρίσκεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυσικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά. Δοκιμάστε να ετοιμάσετε μπισκότα με βρώμη, ταχίνι και μέλι. Μια λιχουδιά που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

* Βιοαγρός, Β. Παύλου 2, Κρύα Βρύση Πέλλας, τηλ. 23820-81660, ww.bioagros.gr

Κρητικά παξιμάδια

Από το αρτοποιείο Ζαφειράκη, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1974 στην Ιεράπετρα, έρχονται οι εφτάζυμες μπουκιές αλλά και τα κρίθινα παξιμάδια. Προϊόντα πεντακάθαρα, ιδανικά για να τα δοκιμάσετε με ντομάτα, λάδι και λευκό τυρί ως σνακ αλλά και ως ένα ελαφρό γεύμα.

* «Λιβυκόν», Τοσίτσα 18-20, Εξάρχεια, τηλ. 210-3814794.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελλήνων γεύσεις