Έντυπη Έκδοση

Το Ταμείο των Νομικών στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Οι επικείμενες δικηγορικές εκλογές την άλλη Κυριακή βρίσκουν τον κλάδο στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών, με τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη συστηματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στην έννομη προστασία. Η σημασία της κρίσης στο δικηγορικό χώρο δεν είναι αμελητέα για την κοινωνία. Ο δικηγόρος για να επιτελέσει τη θεσμική και κοινωνική του αποστολή, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών (περισσότερο αυτή παρά η εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων), πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αξιοπρεπής και αυτάρκης.

Δεν είναι όταν οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν το περιβάλλον εργασίας του τον αναγκάζουν να στραγγαλίζει τους πελάτες του επειδή στραγγαλίζεται και εκείνος από την αγορά και το κράτος και τον κάνουν να σκέφτεται περισσότερο την επιβίωσή του, παρά την αποστολή του.

Μία από τις συνθήκες αυτές είναι το καθεστώς της κοινωνικής τους ασφάλισης. Οι δικηγόροι συνταξιοδοτούνται από ένα κύριο ταμείο ασφάλισης, το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (πρώην Ταμείο Νομικών) και επικουρικά από το ΕΤΑΑ-ΤΕΑΔ (πρώην ΚΕΑΔ). Το Τ.Ν. έχει γνωρίσει και αυτό, όπως όλα τα υπόλοιπα κοινωνικοασφαλιστικά ταμεία, τη μακροχρόνια καταλήστευση αποθεματικών από τις αρχές της δεκαετίας 1950, όταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν κατατεθειμένα στις τράπεζες εντελώς άτοκα, στη συνέχεια με επιτόκιο της τάξης του 6 έως 10% σε εποχές που ο πληθωρισμός έτρεχε ακόμη και πάνω από 25% και από το 1997 και μετά υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συμμετείχαν στο κοινό κεφάλαιο με αποδόσεις μηδαμινές, της τάξης του 3%, ενώ υπό συνθήκες ελεύθερης τραπεζικής αγοράς θα έπιαναν τουλάχιστον το διπλάσιο. Με σημαντικό επίσης μέρος αποθεματικών να «επενδύεται» υποχρεωτικά στην αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και αργότερα στη συμμετοχή του Τ.Ν. στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που στοίχισε στο Ταμείο Νομικών 3.000.000 ευρώ τον Μάιο 2013.

Το PSI υπήρξε η χαριστική βολή και για το Τ.Ν., με αφαίρεση 601.400.000 ευρώ και ποσού 176.000.000 ευρώ από το ΤΕΑΔ. Αποτέλεσμα ήταν τα διαθέσιμα αποθεματικά τους να μειωθούν σε 198.600.000 ευρώ και 58.380.000 ευρώ, από 800.000.000 ευρώ και 234.000.000 ευρώ στις 28-2-2012. Αλλη μία φορά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χρησιμοποιούνται συστηματικά ως μηχανισμός αναδιανομής πόρων που προέρχονται από την εργασία υπέρ του κεφαλαίου (ΕΚΤ, τρόικα, funds κ.λπ.).

Τα έσοδα του Τ.Ν. έχουν μειωθεί δραματικά, καθώς η καθίζηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων του αποστερεί σημαντικά έσοδα, το ξενοδοχείο «Εσπέρια» με τα μισθώματα που έφερνε κλειστό εδώ και χρόνια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και υπολογίζεται ότι το 1/3 περίπου μόνο των 30.000 εγγεγραμμένων στο Τ.Ν. δικηγόρων έχουν παραδώσει εξοφλημένα τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια του έτους 2013. Οσοι από τους οφειλέτες χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ (εισφορές ενός έτους και κάτι), θα αντιμετωπίσουν πλέον τις διώξεις του ΚΕΑΟ από 1-1-2014.

Η πλήρης σύνταξη των δικηγόρων (στα 35 χρόνια), που ακόμα και στα χρόνια των παχέων αγελάδων δεν κατόρθωσε να φτάσει το 80% του μισθού εφέτη, όπως ήταν ο στόχος παλιά, ανέρχεται κατά μέγιστο όριο σε 1.232 ευρώ για το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ συν 483 ευρώ για το ΤΕΑΔ. Για όσους έχουν ενταχθεί στην ασφάλιση μετά την 1-1-1993 ή αποχωρούν με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας προβλέπονται μικρότερα ποσά, που φτάνουν κατά περίπτωση μέχρι και στα 566 ευρώ (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) συν 186 ευρώ (ΤΕΑΔ). Η αδυναμία τους να καταβάλουν ακόμα και αυτά τα επόμενα χρόνια φαίνεται βέβαιη, ενώ από το 2015 το Δημόσιο παύει να εγγυάται τη σύνταξη του ΕΤΑΑ, ακόμα και για ποσό μέχρι 350 ευρώ, όπως ισχύει για όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το δε εφάπαξ μειώθηκε κατά 34% και διαμορφώνεται στα 465 ευρώ για κάθε έτος πραγματικής δικηγορίας, δηλαδή 16.307 ευρώ για 35 χρόνια δικηγορίας.

Οι πάντα χαμηλές συντάξεις των δικηγόρων, η έλλειψη υποχρεωτικού ορίου εξόδου και η γνωστή προτίμηση των πελατών στους παλιούς, απέτρεπε τους ενεργούς δικηγόρους από τη συνταξιοδότηση και συνέβαλλε ώστε το Τ.Ν. να λειτουργεί και ως αναδιανεμητικός μηχανισμός υπέρ των υπολοίπων κατηγοριών ασφαλισμένων του, οι οποίοι και εξαντλούσαν τις δυνατότητες συνταξιοδότησης σε αντίθεση με τους πολυάριθμους δικηγόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους έμεναν στη δουλειά μέχρι τέλους.

Σήμερα η προοπτική της ισοβιότητας στη δικηγορία προδιαγράφεται υποχρεωτική με την προοπτική των πενιχρών και μη εγγυημένων συντάξεων, ενώ οι αγώνες των δικηγόρων επί δεκαετίες για το ασφαλιστικό έμειναν στις γενικές συνελεύσεις και τις ηρωικές κινητοποιήσεις, καθώς όλες οι ηγεσίες που πέρασαν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους απέφυγαν τις συγκρούσεις και ουσιαστικά διευκόλυναν όλα τα παραπάνω εγκλήματα, που έφτασαν το Ταμείο Νομικών στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και τους δικηγόρους από τη δουλειά στον τάφο, όρθιους, σαν τα δέντρα...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η grigoraki maria έγραψε: (πριν 4 έτη)
Οι δικηγόροι΄πραγματι έδωσαν αγώνες για το Τ.Ν. καικαι όχι μόνο.Και με νέα ηγεσία θα μπουν μπροστά στους αγώνες δια τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου