Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΑΝ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ, ΑΛΛΑ...

Δεν τους φτάνει η αμνήστευση

Την αμνήστευση των Ουκρανών διαδηλωτών που πήραν μέρος στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία μετά την εκκένωση του δημαρχείου του Κιέβου -προϋπόθεση για τη χορήγηση αμνηστίας- και άλλων δημόσιων κτηρίων στην επαρχία.

Ακτιβιστές της «Μαϊντάν-αυτοάμυνα» φρουρούν το δημαρχείο του Κιέβου, μήπως και το καταλάβουν άλλοι αντικυβερνητικοί, τώρα που αυτοί αποχωρούν... Ακτιβιστές της «Μαϊντάν-αυτοάμυνα» φρουρούν το δημαρχείο του Κιέβου, μήπως και το καταλάβουν άλλοι αντικυβερνητικοί, τώρα που αυτοί αποχωρούν... Είχε προηγηθεί ένα μπρα-ντε-φερ για γερά νεύρα, με την αντιπολίτευση να αποχωρεί αρχικώς από το δημαρχείο και να απειλεί στη συνέχεια να ξαναεισβάλει εάν δεν ανακοινωνόταν η άρση όλων των διώξεων.

Η αντιπολίτευση προχώρησε στη συμβιβαστική κίνηση της εκκένωσης μετά την απελευθέρωση των τελευταίων 234 διαδηλωτών από τους χιλιάδες που είχαν συλληφθεί και που εξακολουθούσαν όμως να κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης μέχρι 15 ετών.

«Στέλνουμε τελεσίγραφο στην εξουσία: εάν δεν ανακοινώσει αμέσως την άνευ όρων απόσυρση των κατηγοριών στο σύνολο των 2.000 υποθέσεων που αφορούν του διαδηλωτές θα ξαναμπούμε στο δημαρχείο», προειδοποίησε ο βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα Αντρέι Ιλένκο ενώπιον περίπου 1.000 διαδηλωτών που ξανασυγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το κτήριο μπλοκάροντας την είσοδο.

Ο Ιλένκο τόνισε ότι το τελεσίγραφο θα έληγε «σε μερικές ώρες» ενώ την απόσυρση των κατηγοριών ζήτησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Τελικώς, έπειτα από συνάντηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, της νομαρχιακής διοίκησης και του γενικού εισαγγελέα, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «ο νόμος περί αμνηστίας τίθεται σε ισχύ από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 και προβλέπει την άρση των διώξεων εναντίον των ατόμων που διέπραξαν αδικήματα μεταξύ 27 Δεκεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου».

Παρά την ικανοποίηση του χθεσινού τουλάχιστον αιτήματος, κλίμα απογοήτευσης επικρατούσε μεταξύ των διαδηλωτών που εγκατέλειψαν το δημαρχείο αλλά και των συγκεντρωμένων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. «Τι πέτυχε η αντιπολίτευση στις διαπραγματεύσεις με τον Γιανουκόβιτς και στη Βουλή; Τίποτα! Η εκκένωση του δημαρχείου ήταν κακή απόφαση», έλεγε ένας από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Πλατείας, όπου το πλήθος ήταν ωστόσο πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτό των 70.000 που είχαν μαζευτεί εκεί μια εβδομάδα πριν.

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο παραδέχθηκε ότι η αποχώρηση από το δημαρχείο προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά προέβαλε το επιχείρημα της αποφυλάκισης των εκατοντάδων κρατουμένων. Κατά τα λοιπά οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα μεγάλα θέματα, όπως η συνταγματική μεταρρύθμιση, παραμένουν σε τέλμα.

Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να ζητήσουν ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη.

Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαρνήθηκε την άδεια παραμονής που είχε στη Γερμανία και που θα μπορούσε να τον εμποδίσει να διεκδικήσει την ουκρανική προεδρία.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία