Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Σώστε τα προσφυγικά

«Εξω από την πόρτα μας γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, αλλοδαποί υπενοικιάζουν παρανόμως τα διαμερίσματα που έχουν καταλάβει, ενώ σημειώνονται πυρκαγιές από τους χρήστες ηρωίνης»

Μετά την οριστική κήρυξη των ακινήτων ως διατηρητέων, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα τα κατασκευασμένα την περίοδο 1933-35 οκτώ συγκροτήματα να ρημάζουν Μετά την οριστική κήρυξη των ακινήτων ως διατηρητέων, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα τα κατασκευασμένα την περίοδο 1933-35 οκτώ συγκροτήματα να ρημάζουν Να πάρουν σαφή θέση για την προστασία και ανάδειξη των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ζητούν από υποψήφιους δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις κάτοικοι της περιοχής, που μέρα με την ημέρα βιώνουν την κατάρρευση των ιστορικών κτηρίων και την υποβάθμιση της γειτονιάς τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την οριστική κήρυξη των ακινήτων ως διατηρητέων από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα τα κατασκευασμένα την περίοδο 1933-35 οκτώ συγκροτήματα να ρημάζουν. Επιπλέον εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά από τα 228 διαμερίσματα βρίσκουν κατάλυμα άστεγοι, τοξικομανείς, παράνομοι μετανάστες κ.λπ., με αποτέλεσμα οι περίοικοι να εγείρουν ζητήματα ασφάλειας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Εικόνα εγκατάλειψης

«Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι ανυπόφορη: Οι κοινόχρηστοι χώροι τους οποίους ο δήμος οφείλει να καθαρίζει και να φροντίζει, ώστε να διατηρούνται σε ανεκτή κατάσταση, είναι εγκαταλειμμένοι. Υγρά απόβλητα λιμνάζουν μόνιμα σε πολλά σημεία και αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης. Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, από το ελληνικό Δημόσιο που είναι ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των διαμερισμάτων. Οι αυθαίρετες καταλήψεις δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, καθώς ήδη προκλήθηκε πυρκαγιά σε κατειλημμένο διαμέρισμα και οι κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού είναι συστηματικές» σημειώνει ο Στέλιος Δημητριάδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων.

Σημειώνουμε ότι τα συγκροτήματα καταλαμβάνουν καίριο τμήμα, περίπου 14,5 στρέμματα, του πρώην Δημοτικού Κτήματος Αμπελοκήπων και το 70% του οικοπέδου διατέθηκε για κοινόχρηστους χώρους. Τα διαμερίσματα στις διώροφες πολυκατοικίες έχουν συνολική επιφάνεια 11.000 τ.μ.

Το 2003-04 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου αγόρασε 180 από τα 228 διαμερίσματα, προκειμένου το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ να τα γκρεμίσει και σε συνδυασμό με τη βύθιση ενός τμήματος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, να επεκταθεί το γήπεδο του ΠΑΟ. Ομως η κινητοποίηση φορέων και κατοίκων ανέστειλε τα σχέδια.

Παρά την αποζημίωση που κατέβαλε η ΚΥΔ στους δικαιούχους ιδιοκτήτες, περίπου 50 με 60 απ' αυτούς δεν αποδέχτηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους. «Σήμερα οι νόμιμα διαμένοντες δεν είναι περισσότεροι από 40. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί λόγω των καταλήψεων και πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να βάλουν λουκέτο και να φύγουν. Εξω από την πόρτα μας γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, αλλοδαποί υπενοικιάζουν παρανόμως τα διαμερίσματα που έχουν καταλάβει, ενώ σημειώνονται πυρκαγιές από τους χρήστες ηρωίνης.

»Εχουμε υποβάλει έγγραφες καταγγελίες προς τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ για κλοπές από τα δίκτυα, τα συνεργεία αποσυνδέουν τις παράνομες παροχές και μέσα σε μια ώρα οι καταληψίες επανασυνδέονται. Παλαιότερα τους είχαν βγάλει με έξωση και σχεδόν αμέσως ξαναμπήκαν στα διαμερίσματα. "Βρομάει" από 100 μέτρα μακριά ότι κάτι πάει στραβά εκεί μέσα και κανείς δεν δίνει σημασία. Πρέπει να ντρέπονται που στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί τέτοια κατάσταση», τονίζει στην «Ε» κάτοικος των προσφυγικών, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη (τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας).

Η εικόνα της περιοχής χειροτερεύει καθημερινά, σημειώνει και ο Νίκος Κοντός, κοινοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» στο 7ο Διαμέρισμα. Ο ίδιος αποδίδει τις καταλήψεις στην οικονομική κρίση και σημειώνει ότι ερευνώντας το θέμα διαπιστώθηκε ότι οι υπενοικιάσεις δεν αφορούν μόνο διαμερίσματα, αλλά και μεμονωμένα κρεβάτια, τα οποία χρεώνονται με την ώρα! Καταθέτει δε τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παράνομα διαμένοντες. «Τι κάνεις με αυτούς; Πού στεγάζεις τους άστεγους όταν οι δομές δεν επαρκούν;» αναρωτιέται.

Σχέδια μόνο στα χαρτιά

Ο Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων έχει στο παρελθόν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου οι προσφυγικές πολυκατοικίες να αξιοποιηθούν σε ευθυγράμμιση με την κήρυξή τους ως νεότερων μνημείων. Σύμφωνα με τα σχέδια, στο πρώτο κτήριο επρόκειτο να δημιουργηθεί Μουσείο για τη Μικρασιατική Μνήμη, στα δύο παρακείμενα ξενώνας ασθενών του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και στο 4ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών. Για τα υπόλοιπα τέσσερα η πρόβλεψη συμπεριελάμβανε αναπαλαίωση και απόδοσή τους σε πολύτεκνους. Ομως οι σχεδιασμοί παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς οι αρμόδιες αρχές αδράνησαν, με αποτέλεσμα τη σημερινή απαξίωση.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τενχικών Υπηρεσιών Σουλτάνα Σπυροπούλου αποσαφηνίζει ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει στην κατοχή του μόνο τη γη». Προκειμένου δε να αντιμετωπιστεί σφαιρικά το πρόβλημα, τονίζει την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης σαφούς νομοθετικού πλαίσίου και προτείνει τη σύσταση μεικτής επιτροπής με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Παπανδρέου Βαγγέλης έγραψε: (πριν 4 έτη)
Στο link υπάρχει αναλυτικά η πρότασή μου για την διατήρηση και το μετασχηματισμό τους στο σήμερα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινωνικά θέματα
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας