Έντυπη Έκδοση

Κυρώσεις αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Να προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ουκρανίας αποφάσισε το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην έκτακτη σύνοδό του χθες στις Βρυξέλλες. Ούτως ή άλλως προσανατολιζόταν στο να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ στις κυρώσεις, όπως έγινε σαφές, περιλαμβάνεται η απαγόρευση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και το πάγωμα των οικονομικών πόρων ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας, σε βάρος προσώπων, τα οποία ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών, Εμα Μπονίνο, κατά την έξοδό της από το έκτακτο συμβούλιο γενικών υποθέσεων, η σχετική απόφαση ελήφθη με τη συνδρομή και του Γάλλου, του Γερμανού και του Πολωνού υπουργών Εξωτερικών, που βρίσκονται στο Κίεβο και διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση.

Μάλιστα η εφαρμογή της απόφασης θα είναι άμεση και «θα προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα στις επόμενες ώρες», όπως τόνισε η κ. Μπονίνο.

Από ελληνικής πλευράς, στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες μετείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων που υπεβλήθη στο συμβούλιο προέβλεπε και πρόταση για επιβολή εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές Αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής. Ομως η πρόταση για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων αποσύρθηκε.

Αντίθετα υπήρξε ευρεία συναίνεση στα δύο περιοριστικά μέτρα που τελικά εγκρίθηκαν, δηλαδή στις θεωρήσεις διαβατηρίων και στο πάγωμα λογαριασμών.

«Ανησυχούν»

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. υπογραμμίζουν «την ανησυχία της Ε.Ε. για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή».

Επιπλέον, κάνουν έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης «να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και πράξεις βίας».

«Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό και δημοκρατικό μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της. Η προσφορά μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι», αναφέρεται στο κείμενο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύριο θέμα
Σωροί θυμάτων στη μάχη του Κιέβου