Έντυπη Έκδοση

Και εκπρόσωπος της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης της Ε.Ε. με τη Ρωσία, η Μόσχα πρόλαβε τις Βρυξέλλες και στέλνει αμέσως εκπρόσωπό της στο Κίεβο, για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος Πούτιν προηγείται έτσι της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία πίεζε όλο το απόγευμα χθες τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς να δεχτεί ένα σύμβουλο της Ε.Ε., για να τον βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε λόμπι ξενοδοχείου κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας Αυτοσχέδιο νοσοκομείο σε λόμπι ξενοδοχείου κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας Είναι προφανές ότι η Μόσχα είναι πολύ πιο κοντά στο Κίεβο, όχι μόνο σε απόσταση. Οι δύο λαοί είναι αδελφοί και ο Γιανουκόβιτς πια μόνο με τη βοήθεια του Πούτιν θα μπορούσε να μείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία. Γιατί είναι προφανές ότι πλέον δεν μπορεί να μακροημερεύσει στη χώρα του.

Εκτός των δεσμών αίματος, οι οικονομικοί δεσμοί είναι επίσης πανίσχυροι. Η Ουκρανία έχει την ατυχία να μην μπορεί να ζήσει χωρίς τη Ρωσία, από την οποία μέχρι στιγμής εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο λόγω του χρέους που έχει, αλλά και επειδή η ρωσική αγορά είναι ο μεγάλος καταναλωτής των ουκρανικών προϊόντων. Θα ήταν μεγάλη διπλωματική και πολιτική νίκη της Ε.Ε. η απόσπαση της Ουκρανίας από το άρμα της Μόσχας. Ο Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί τέτοια ήττα. Ετσι χθες ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο το συνήγορο του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν.

Σφουγγαρόπανο

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι σε «φόρμα». Η Μόσχα έχει «συγκρατήσει» καλού κακού, τουλάχιστον ώς σήμερα, την εκροή ρευστού, στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει ήδη συμφωνήσει με την Ουκρανία. «Θα πρέπει οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι Αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές», είπε και πρόσθεσε με σημασία ότι η Ρωσία δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία στην Ουκρανία, που υπερασπίζεται «τα συμφέροντα του κράτους» και «πάνω στην οποία δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του». «Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Πάντως στη Ρωσία υπάρχουν φωνές εναντίον του Γιανουκόβιτς. «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι υπεύθυνη για το θάνατο δεκάδων πολιτών», δήλωσε στη Μόσχα η πρόεδρος της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, μέλος της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος δηλαδή του Βλαντίμιρ Πούτιν, και τρίτη στην ιεραρχία εκλεγμένη ηγέτις της χώρας. Η Ματβιένκο, που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία, προσπάθησε να εξισορροπήσει τις παρατηρήσεις της ασκώντας κριτική και στην ουκρανική αντιπολίτευση. Σε μια χώρα όμως που περιγράφει την κρίση στην Ουκρανία ως μια απόπειρα πραξικοπήματος από εξτρεμιστές που υποκινεί η Δύση, τα λόγια της αποκτούν ξεχωριστή σημασία.

«Εκβιασμός»

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι απειλές της Ε.Ε. για κυρώσεις είναι εκβιασμός και τρομοκράτηση. Κατηγόρησε δε τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να φέρουν τη χώρα στον εμφύλιο. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είπε ότι οι απειλές είναι «ανάρμοστες» και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να επιδεινώσουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αντιπάλους της.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΘΟΔΩΡΟΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΦΡΟΝΙΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΜΑ ΡΩΣΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑ ΠΥΡΙΝΙΚΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΟΥΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Εξωτερική πολιτική
Ρωσία
Ουκρανία
Κύριο θέμα
Σωροί θυμάτων στη μάχη του Κιέβου