Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας στην Ουκρανία

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ηγετών της αντιπολίτευσης προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα που έχει στοιχίσει τη ζωή 80 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις ημέρες παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Πρόκειται για τα εξής:

- Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004

Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

- Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

- Τροποποίηση του Συντάγματος

Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

- Προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

- Έρευνες

Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

- Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.

Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας. Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας. Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.

Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Κύριο θέμα
Ουκρανία: Συμφωνία για έξοδο από την κρίση
Για το ίδιο θέμα
Ουκρανία: Συμφωνία για έξοδο από την κρίση