Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 80 ΝΕΚΡΟΥΣ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Υπόσχεση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Χρειάστηκαν πάνω από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, μια διεθνής διπλωματική κινητοποίηση και σχεδόν 80 νεκροί για να υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς και την αντιπολίτευση μια συμφωνία εξόδου από την κρίση. Η ανακοίνωση ήρθε χθες το απόγευμα: οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα κείμενο που προβλέπει σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους του Γιανουκόβιτς όπως η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού και μια τροποποίηση του Συντάγματος για περιορισμό των προεδρικών εξουσιών και ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η Βουλή ενέκρινε ήδη χθες την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, ενώ βάσει της συμφωνίας οι εργασίες για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν μόλις υιοθετηθεί το νέο Σύνταγμα και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο. Η δε κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να σχηματιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Από νωρίς το πρωί, και προτού συναφθεί ή υπογραφεί η συμφωνία, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έσπευσε να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια ίσως να προκαταλάβει τις εξελίξεις: «Αναγγέλλω την έναρξη της διαδικασίας για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών αλλαγών. Κινώ επίσης της διαδικασία για την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, καθώς και για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας), που είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτευση, παρέμεναν επιφυλακτικοί αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια συμφωνία έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την αντιπολίτευση κι εκείνη με τη σειρά της έπρεπε να λάβει το «πράσινο φως» από το «Συμβούλιο της Μαϊντάν» που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Συμβιβασμός

Για κάποιες ώρες φαινόταν ότι η αντιπολίτευση, παρά την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων της, δεν θα αρκούνταν πλέον σ' αυτές τις παραχωρήσεις. Οπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές στην πλατεία, μετά την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών η παραίτηση Γιανουκόβιτς ήταν η μόνη λύση. Ομως οι διεθνείς πιέσεις για άμεση λύση επέβαλαν ένα συμβιβασμό.

Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου το βράδυ της Πέμπτης, ότι η ίδια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συμφωνούν ως προς αυτό, ήταν ενδεικτική. Οπως ενδεικτική ήταν και η χθεσινή επισήμανση του Πολωνού ΥΠΕΞ μέσω Twitter: «Ολες οι πλευρές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους».

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχε και εκπρόσωπος της Μόσχας, κυβέρνηση και διαδηλωτές αντάλλασσαν κατηγορίες για το ποιος πυροδότησε νέες συγκρούσεις έξω από το Κοινοβούλιο. Ο απολογισμός των βιαιοτήτων από την Τρίτη μέχρι και χθες το απόγευμα ανερχόταν σε τουλάχιστον 77 νεκρούς και 577 τραυματίες, εκ των οποίων 369 νοσηλεύονται. Το Συμβούλιο της Μαϊντάν τελικώς συναίνεσε, υπό τον όρο ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών δεν θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση και ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν θα παραμείνει στη θέση του.

Παρά την υπογραφή, υπήρχε χθες μια διάχυτη ανησυχία ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας. Διαδηλωτές στη Μαϊντάν δήλωναν ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιανουκόβιτς, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς πλήθαιναν οι παραινέσεις για τήρηση των υπεσχημένων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, κάλεσε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση να «περάσουν από τα λόγια στα έργα» χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «καλό συμβιβασμό», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ουκρανία