Έντυπη Έκδοση

Η σκακιέρα στήθηκε σε ναρκοπέδιο

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, πέρα από τις σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα και το λαό της, θα μπορούσαν, όπως εκτιμούν αναλυτές, να πυροδοτήσουν μια νέα σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, καθώς το ποιος θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη είναι αυτό που διακυβεύεται στην πραγματικότητα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ η παρέμβαση του Αμερικανού γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, βετεράνου του Βιετνάμ, ο οποίος το Δεκέμβρη μιλώντας από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου απευθυνόταν στον ουκρανικό λαό τονίζοντας ότι «ο ελεύθερος κόσμος είναι με το μέρος σας! Η Αμερική είναι με το μέρος σας!», έδινε στην πραγματικότητα το στίγμα της επερχόμενης χιονοστιβάδας.

Αυτή τη φορά πάντως, όπως έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», το διακύβευμα δεν είναι μόνο η συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε φυσικά το μέλλον του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενός ανθρώπου που έχει εντόνως κατηγορηθεί για διαφθορά και βρίσκεται στο επίκεντρο. Γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν ήδη καταλάβει την κεντρική σκηνή και το ερώτημα είναι ποια κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη και την περιοχή της Ευρασίας θα αναδειχθούν κυρίαρχα.

Ο πρώην σύμβουλος των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι, παρομοίασε κάποτε την περιοχή με σκακιέρα. Στους παίκτες συμπεριλαμβάνονται σταθερά, ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ.

Οπως φαίνεται, όμως, πρόκειται για παιχνίδι σκακιού σε ναρκοπέδιο. Οσο για το πόσο εκρηκτική μπορεί να γίνει η Ουκρανία, φαίνεται -σύμφωνα με το «Spiegel»- από μια συνέντευξη του Ρώσου πρώην πρωθυπουργού Γεγκόρ Γκαϊντάρ, φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή και φιλοδυτικού, το 2008, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. «Εκείνοι που θέλουν να βάλουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν πρόθεση του τότε Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο, παραβλέπουν το γεγονός ότι έτσι η Ρωσία θα οδηγείτο σε θέση άμυνας». Η όλη προσπάθεια, πρόσθετε, πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Μπρεζίνσκι στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Σκακιέρα», χωρίς την Ουκρανία, «η Ρωσία θα γινόταν κατά κύριο λόγο μια ασιατική αυτοκρατορία», με κίνδυνο βέβαια να εμπλακεί σε συγκρούσεις στην κεντρική Ασία. Ομως αν η Μόσχα κατάφερνε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Ουκρανίας και των πηγών της, ο Μπρεζίνσκι έγραψε ότι «η ρωσική ομοσπονδία θα γινόταν ισχυρή αυτοκρατορία».

Σχολιαστές επισημαίνουν πως η άποψη του Μπρεζίνσκι είναι αυτή που καθορίζει την αμερικανική στρατηγική μέχρι σήμερα: η Ουάσιγκτον θέλει να κρατήσει τη Ρωσία όσο μακριά γίνεται. Επίσης αν οι Ευρωπαίοι εμπλακούν στην Ουκρανία και πληγούν οι σχέσεις τους με τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον δεν θα έχει πρόβλημα.

Ηαδυναμία που αναγνωρίζεται στη στρατηγική αυτή είναι ότι σε αντίθεση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, που είναι μικρές σε πληθυσμό, θα ήταν δύσκολη η ενσωμάτωση της Ουκρανίας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

(Πηγή: www.spiegel.de/international)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Ουκρανία