Έντυπη Έκδοση

Δικηγόροι στις κάλπες και στα όρια της εξόντωσης

Σήμερα και αύριο πάντως οι δικηγόροι ψηφίζουν για να εκλέξουν τις νέες ηγεσίες του συλλόγου τους

Στα δεξιά του έχει ακουμπήσει το χαρτοφύλακα. Στην άλλη μεριά έχει τοποθετήσει μία στοίβα εγγράφων και ένα κίτρινο ντοσιέ με την ένδειξη «φάκελος δικογραφίας». Ο νεαρός δικηγόρος που κάθεται στο έδρανο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, διαβάζει, περιμένοντας να έρθει η σειρά του.

«Είναι εξοντωτικό για έναν επαγγελματία να εργάζεται μόνο και μόνο για να πληρώσει στο τέλος του έτους τις εισφορές», λέει ο Ηλ. Σιδέρης «Είναι εξοντωτικό για έναν επαγγελματία να εργάζεται μόνο και μόνο για να πληρώσει στο τέλος του έτους τις εισφορές», λέει ο Ηλ. Σιδέρης Μπορεί να περιμένει αρκετές ώρες ή -αν είναι τυχερός- λίγα λεπτά, προτού το δικαστήριο φτάσει στην υπόθεση του εντολέα του. Ολα εξαρτώνται από την έκβαση των υποθέσεων που προηγούνται της δικής του. Αυτή είναι η καθημερινότητα ενός μάχιμου δικηγόρου, ιδίως των νεότερων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό επάγγελμα.

Δυσκολίες

Στα χέρια του κρατά μία ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων, στην οποία περιγράφεται το αδιέξοδο που υπάρχει κυρίως για τους νέους δικηγόρους, όσοι δηλαδή είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993, γύρω από τις εισφορές τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δικηγόρων, λέει, δυσκολεύονται ή ακόμα και αδυνατούν να καταβάλουν τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές τους προς το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις δικηγόρων προς το ΕΤΑΑ για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από ασφαλιστικές εισφορές, έχουν γίνει δε πάνω από 1.300 ρυθμίσεις οφειλών, από τις οποίες τηρούνται λιγότερες από 400. Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν τόσο για τον Τομέα Υγείας, όπου μέχρι τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους είχαν κατατεθεί μόλις 7.500 βιβλιάρια, όσο και για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, όπου στο ίδιο χρονικό διάστημα κατατέθηκαν μόλις 6.500 βιβλιάρια.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο 29χρονος δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης. Αν και είναι στο επάγγελμα μόλις τέσσερα χρόνια, οι ασφαλιστικές εισφορές κάθε Φλεβάρη είναι για τον ίδιο ένας μόνιμος βραχνάς. «Είναι, πιστεύω, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους νέους δικηγόρους. Οσο κι αν κατανοώ την αναγκαιότητα της κοινωνικής ασφάλισης, θεωρώ ότι οι εισφορές θα πρέπει να προσδιορίζονται ανάλογα με το εισόδημά μου», υποστηρίζει.

«Είναι εξοντωτικό για έναν επαγγελματία να εργάζεται μόνο και μόνο για να πληρώσει στο τέλος του έτους τις εισφορές του», επισημαίνει, εξηγώντας πως με μέσο μηνιαίο μισθό 700 ευρώ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Και γιατί αυτό; Επειδή, όπως λέει, οι ετήσιες ασφαλιστικές του εισφορές είναι περίπου 1.800 ευρώ, ενώ του χρόνου, που λόγω πενταετίας θα θεωρείται «παλιός δικηγόρος», υπολογίζει πως οι εισφορές του θα σκαρφαλώσουν στις 3.500 ευρώ: «Πρόκειται για χρήματα που κατασπαταλώνται σε ένα σύστημα δίχως τις ανάλογες αντιπαροχές. Οι νέοι δικηγόροι είμαστε στο όριο. Αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις φορολογικές μας υποχρεώσεις, να πληρώσουμε εισφορές και ταυτοχρόνως να ζήσουμε αξιοπρεπώς».

Με τα διπλάσια χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ο 36χρονος Αγγελος Τσαλαπάτης αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Δικηγόρος δεκαετίας, έχει την τεχνογνωσία και την πελατεία που απαιτούνται για να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Ή τουλάχιστον αυτό θα ίσχυε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, όπως τονίζει: «Η σημερινή πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σήμερα η ύλη έχει περιοριστεί εξαιρετικά, κυρίως λόγω της μείωσης των εισοδημάτων όλων των πολιτών, αλλά και λόγω της αύξησης των εξόδων για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη».

Εξηγεί πως μοναδικό του εισόδημα είναι η πελατεία του, η οποία επίσης βρίσκεται σε εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση. «Καλούμαι να καταβάλω κατ' έτος αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους και μάλιστα επί μη υπαρκτών (τεκμαρτών) εισοδημάτων, ενώ το εισόδημά μου πλέον βρίσκεται κάτω από το επίσημο όριο διαβίωσης. Φόρους και εισφορές πολλαπλάσιες αυτών που κατέβαλα προ μόλις 4 ετών, υπό πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες», επισημαίνει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Συνεντεύξεις
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)