Ηλεκτρονική Έκδοση

Κάλεσμα Τιμοσένκο να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

Κάλεσμα στους οπαδούς της αντιπολίτευσης να μην σταματήσουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου απηύθυνε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή όπου έμεινε επί τρία χρόνια. «Έως ότου ολοκληρωθεί η δουλειά σας, δεν έχετε δικαίωμα να φύγετε» τους είπε. Η Γαλλία χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμόσενκο ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έκανε λόγο για «εξαιρετική πρόοδο» που σημειώνεται στην Ουκρανία.

φωτ: AFP φωτ: AFP Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει «μια νέα κυβέρνηση» και να πιέσει προκειμένου να δοθεί στο Κίεβο οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών δείχνουν τη βούληση των Ουκρανών να προχωρήσουν σε ένα διαφορετικό μέλλον» και «να εγγυηθούν ότι οι φωνές όσων ξεσηκώθηκαν θαρραλέα αυτούς τους τελευταίους μήνες θα εισακουστούν», πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Χέιγκ έγραψε νωρίτερα ότι συνομίλησε «με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάγερ», και συμφώνησαν «να υποστηρίξουμε μια νέα κυβέρνηση και να πιέσουμε για (την εκταμίευση) οικονομικής βοήθειας ζωτικής σημασίας από το ΔΝΤ». «Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ για να υποστηρίξουμε μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, όποτε αυτή σχηματιστεί», επανέλαβε στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις. Κάλεσε όμως τους ουκρανούς ηγέτες να αντιδράσουν ψύχραιμα στις εξελίξεις και να αξιοποιήσουν τις προσπάθειες όλων των Ουκρανών προκειμένου να εργαστούν από κοινού για ένα επιτυχημένο μέλλον.

Η Γαλλία χαιρέτισε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία. Από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε: Στην έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, η Γαλλία σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας όπως και για αποχή από τη βία και συμπλήρωσε: Επιθυμούμε το σεβασμό του Συντάγματος, το σχηματισμό νέα κυβέρνησης και τη διοργάνωση εκλογών στις καλύτερες χρονικές προθεσμίες.

Ο Λοράν Φαμπιούς μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στη σύναψη συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Γιάννης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Και σε κανένα χρόνο που θα συνεχίζουν να είναι φτωχοί και θα τους τα τρώνε Ευρώπη ΗΠΑ και ΔΝΤ τότε θα καταλάβουν τι εγινε και ότι απλά ήταν πιόνια σε ένα καλοστημένο σχέδιο.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Κυβέρνηση έως την Τρίτη στην Ουκρανία