Ηλεκτρονική Έκδοση

Παγώνουν οι σχέσεις Κιέβου-Μόσχας

Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς

Τελευταία ενημέρωση:

Τη σύλληψη του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζητά το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, που εξέδωσε το σχετικό ένταλμα, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το μεταβατικό υπουργό Εσωτερικών, ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν μέχρι το βράδυ της Κυριακής στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας και μετακινείτο με αυτοκίνητο. Σε πολιτικό επίπεδίο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν θερμά τις ενέργειες του ουκρανικού κοινοβουλίου και η επικεφαλής της ΕΕ μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο ενώ η Ρωσία εκδηλώνει την αντίδρασή της στις εξελίξεις, ανακαλώντας τον πρέσβη της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις.

Κεριά στη μνήμη των θυμάτων των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων (AFP) Κεριά στη μνήμη των θυμάτων των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων (AFP)

Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο Facebook ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοβ, ξεκινά η διερεύνηση των ευθυνών του Γιανουκόβιτς και άλλων αξιωματούχων για τη "μαζική δολοφονία ειρηνικών πολιτών". Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής φορώντας κουκούλα από ιδιωτική κατοικία στην Κριμαία, μαζί με συνεργάτη του προς άγνωστη κατεύθυνση.
 
Στο Κίεβο μεταβαίνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, προκειμένου να συζητήσει για τη στήριξη της ΕΕ στο να βρεθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας καθώς ο νεοδιορισθείς μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, "λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης να υπάρξει μια συνεκτική ανάλυση της κατάστασης".
 
Οι νέοι κυβερνώντες στην Ουκρανία, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν την δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του.Ο Γιανουκόβιτς παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.
 
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ (στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο), ο οποίος αρχικά ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής, είναι πλέον προσωρινός πρόεδρος. Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
 
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και έκτοτε κρύβεται. Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας σήμερα, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.
 
Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».
 
Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέτασσαν θα προσαχθούν σε δίκη. Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων. Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις τάξεις της αστυνομίας, είπε.
 
Αν και το Κοινοβούλιο δεν έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Γιανουκόβιτς, τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί μέσα σε 10 ημέρες. Ο Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, ως σήμερα ο πιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του Γιανουκόβιτς, επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη, άδεια κρατικά ταμεία και να «ατιμωθεί ο λαός της Ουκρανίας».
 
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Πολίτες επισκέπτονται την κατοικία του Β.Γιανουκόβιτς (AFP) Πολίτες επισκέπτονται την κατοικία του Β.Γιανουκόβιτς (AFP)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ετοιμάζουν στενό «κορσέ» στην Ουκρανία
Ουκρανία: Αναγνωρίζει τον Τουρτσίνοφ η ΕΕ