Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

Αφαντος ο πρόεδρος, άδηλο το μέλλον

Μετά την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία, η επόμενη ημέρα βρήκε την πρωτεύουσα σε μια κατάσταση σχετικής ηρεμίας κι αναμονής των εξελίξεων, τις πολιτικές δυνάμεις σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα με έκδηλη την ανησυχία για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας.

Αφαντος παραμένει ο καθαιρεθείς πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Αφού καθαίρεσαν ντε φάκτο το Σάββατο τον Γιανουκόβιτς, οι βουλευτές εξέλεξαν χθες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, προσωρινό αρχηγό του κράτους το νέο πρόεδρο της Βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (δεξί χέρι της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο).

Συμφώνησαν επίσης να ολοκληρώσουν μέχρι αύριο τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης προαλείφονται ήδη για να ηγηθούν του κυβερνητικού σχήματος, αν και η ελεύθερη πλέον Τιμοσένκο δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία. Μια ερμηνεία είναι ότι έχει το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για την 25η Μαΐου.

«Πραξικόπημα»

Ο Γιανουκόβιτς, που μέσω διαγγέλματος αρνήθηκε να παραιτηθεί καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», εγκαταλείπεται πλέον από το ίδιο του το κόμμα. «Η Ουκρανία προδόθηκε, οι Ουκρανοί έχουν στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα των Περιφερειών, χαρακτηρίζοντας τον Γιανουκόβιτς «υπεύθυνο για τα τραγικά γεγονότα».

Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει ξαναεμφανιστεί μετά το διάγγελμα του Σαββάτου και πιστεύεται ότι κρύβεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, στ' ανατολικά της χώρας. Κατά τον Τουρτσίνοφ, είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να δωροδοκήσει τη μεθοριακή φρουρά για να του επιτρέψει να φύγει με αεροπλάνο για τη Ρωσία. Προς το παρόν, δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον του.

Φωτογραφίες

Βόλτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, εκεί όπου μέχρι χθες σφύριζαν σφαίρες, μολότοφ και δακρυγόνα... Βόλτα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, εκεί όπου μέχρι χθες σφύριζαν σφαίρες, μολότοφ και δακρυγόνα... Στο Κέντρο του Κιέβου επικρατούσε χθες ηρεμία και χιλιάδες Ουκρανοί, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, επισκέπτονταν την πλατεία Ανεξαρτησίας με φωτογραφικές μηχανές για να δουν από κοντά τη βάση εξόρμησης του κινήματος αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με νέο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ο απολογισμός των βιαιοτήτων από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή έφτασε τους 82 νεκρούς.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι διαδηλωτές προκάλεσαν καταστροφές στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, συμμάχου του κόμματος του Γιανουκόβιτς, και ότι στη διάρκεια της εβδομάδας σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε 40 αγάλματα του Λένιν, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα στην κατοικία του Γιανουκόβιτς, σε προάστιο της πρωτεύουσας, εντοπίστηκαν έγγραφα-φωτιά που περιγράφουν μεταξύ άλλων ένα καλά οργανωμένο σύστημα δωροδοκιών αλλά και μια λίστα δημοσιογράφων προς επιτήρηση-παρακολούθηση.

Η Τιμοσένκο

Η Γιούλια Τιμοσένκο βρισκόταν ήδη σε επαφές με πρεσβευτές ξένων χωρών ενώ αναμένεται να συναντηθεί «προσεχώς» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την κάλεσε να εργαστεί για την ενότητα της χώρας.

Η ενότητα είναι η λέξη-κλειδί των τελευταίων ημερών καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη διχοτόμηση, ιδίως μετά τις δηλώσεις των κυβερνητών ορισμένων ανατολικών φιλο-φιλορωσικών περιφερειών που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της Βουλής και των αποφάσεών της.

Στη Σεβαστούπολη, στα νότια της χώρας, 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στους «φασίστες που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο».

Μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καλούσαν όλες τις δυνάμεις στην Ουκρανία να διαφυλάξουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ Λονδίνο και Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι μια ρωσική επέμβαση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε επίσης τη Μόσχα να σεβαστεί «την ευρωπαϊκή επιλογή» της Ουκρανίας.

Πάντως, σε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Μόσχα θεωρούν μείζονος σημασίας τη διατήρηση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει μέτρα σταθεροποίησης της παραπαίουσας οικονομίας.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.co.uk)

Επανάληψη της Οσετίας φοβούνται στη Μόσχα

Η μουδιασμένη αντίδραση της Μόσχας στις δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο, η οποία μπορεί να πήγαζε από το γεγονός πως χθες ήταν η τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, δεν συνεπάγεται και αυτόματη παραίτηση από τον αγώνα για επιρροή της στην Ουκρανία.

Αν αυτό είναι το μέλλον, φέρνει τρόμο... Αν αυτό είναι το μέλλον, φέρνει τρόμο... Το αδιαμφισβήτητο ωστόσο γεγονός, που μπορεί σε ένα βαθμό να ερμηνεύσει τη ρωσική σιγή ασυρμάτου, είναι πως το Κρεμλίνο πιάστηκε στον ύπνο μέσα στο ίδιο του το γήπεδο από τις εξελίξεις, καθώς ουδείς ανέμενε πως το τέλος για τον Βίκτορ Γιανουκόβις θα ήταν τόσο γρήγορο και κυρίως πως θα γραφόταν με τόσο απαξιωτικό τρόπο για τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο.

Οι διακριτικές αποστάσεις της Ρωσίας προς τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο φάνηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με πολλούς, αλλά πάντοτε προσεκτικούς τρόπους.

Την Παρασκευή τόσο ο Ντμίτρι Μεντβιένεφ όσο και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ άδειασαν με το γάντι τον Βίκτορ Γιανουκόβις, την ίδια στιγμή που τα ρεπορτάζ στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας θύμιζαν πολιτική κηδεία.

Διπλωματία

Οι αποστάσεις από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο δεν σημαίνουν και εγκατάλειψη της «ουκρανικής μάχης». Το αντίθετο. Αναζητώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, αυτή σε πρώτη φάση φαίνεται πως είναι διπλωματική. Μια τέτοια γεύση έδωσε και το Σάββατο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλώντας με Ευρωπαίους ομολόγους του τούς κατηγόρησε για αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τους νεοναζί που κυκλοφορούν και οπλοφορούν σαν κύριοι.

Την επιλογή της διπλωματικής οδού, από μια μορφή σκληρότερης αντίδρασης, έδειξε πως επιθυμεί και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οποίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Ανγκελα Μέρκελ, συμφώνησε μαζί της πως πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί είναι η Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στο Κίεβο με σκληρά οικονομικά μέτρα. Εντός του εσωτερικού της Ρωσίας υπάρχουν και άλλες σκληρότερες φωνές, όπως αυτή του υπερεθνικιστή και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος ζήτησε η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Μπορεί η παραπάνω θέση να είναι και ακραία και αντίθετη με τη σημαία της ρωσικής διπλωματίας, που πάντα μιλάει για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο είναι προφανές πως αν τα πράγματα πάρουν ακραίες διαστάσεις και επιχειρηθεί να χτυπηθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός της ανατολικής Ουκρανίας από τους νεοναζιστές της δυτικής Ουκρανίας, όλα τα παραπάνω θα πάνε περίπατο. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε το πρόσφατο παράδειγμα της Ν. Οσετίας, όταν δυνάμεις του γεωργιανού στρατού εισέβαλαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ Οσέτιους, οι οποίοι είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων, με αποτέλεσμα τότε η επέμβαση της Ρωσίας να έλθει άμεσα.

«Αλλαγή προσώπων, αλλαγή νοοτροπίας»

Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα ΜΜΕ της χώρας επικεντρώνονται σε ένα ακόμη ιστορικό γεγονός: την απελευθέρωση της αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, έπειτα από φυλάκιση τριών ετών για διαφθορά.

Η Γιούλια Τιμοσένκο σε καροτσάκι, λόγω  των προβλημάτων υγείας της, που επιδεινώθηκαν στη φυλακή. Πολλοί αντιδρούν στην επιστροφή της, θυμίζοντας ότι είναι «φθαρμένο πρόσωπο» Η Γιούλια Τιμοσένκο σε καροτσάκι, λόγω των προβλημάτων υγείας της, που επιδεινώθηκαν στη φυλακή. Πολλοί αντιδρούν στην επιστροφή της, θυμίζοντας ότι είναι «φθαρμένο πρόσωπο» Πολλοί δημοσιογράφοι, ακόμη και αυτοί που τάσσονται κατά του Γιανουκόβιτς, είναι αντίθετοι με την επιστροφή της Τιμοσένκο, που πρωτοστάτησε στην Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004, στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέα πρόσωπα. Την ίδια στιγμή πάντως ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Τιμοσένκο έχει το ειδικό πολιτικό βάρος που απαιτείται για να αποκαταστήσει την τάξη.

«Αρκετά Γιούλια» γράφει ο Σερχίι Λεσένκο, αναλυτής με μεγάλη επιρροή στην Ουκρανία. «Δεν θέλω ο μελλοντικός πρόεδρος της Ουκρανίας, μιας χώρας που έχει αιματοκυλιστεί, να χαρακτηρίζεται πρόσωπο με παρελθόν διαφθοράς. Ομως εάν η Τιμοσένκο γίνει πρόεδρος, αυτό ακριβώς θα γράφω» έγραψε ο Λεσένκο στην ιστοσελίδα της Ukrayinska Pravda. Αντίστοιχο σκεπτικισμό εκφράζει και άλλος έγκριτος δημοσιογράφος, ο Μουσταφά Ναϊμέν, γράφοντας στο Facebook: «Ας είμαστε ειλικρινείς, λίγοι άνθρωποι επιθυμούν την επιστροφή της στην πολιτική, γιατί εάν επιστρέψει οι Ουκρανοί διακινδυνεύουν να κάνουν και πάλι τα ίδια λάθη, λάθη τα οποία αγωνίζονται να ανατρέψουν».

«Αμφιβολίες» εκφράζει και ο δημοσιογράφος Γιεβγέν Κουζμένκο μιλώντας, όπως άλλωστε και άλλοι συνάδελφοί του, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Glavcom. «Εχετε προσέξει πως οι άνθρωποι ξεκινούν τις συζητήσεις λέγοντας: "Χαίρομαι που απελευθερώθηκε.... αλλά..."» ρωτά ο Κουζμένκο, υποστηρίζοντας ότι για τον ίδιο, το βασικό «αλλά» επικεντρώνεται στην έντονη φημολογία για τις σχέσεις της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Σκληρή προειδοποίηση στέλνει σε όλους όσοι αναρριχηθούν όχι μόνο στο ανώτατο αλλά και σε άλλα ανώτατα αξιώματα στην Ουκρανία ο ισχυρός ακτιβιστής/δημοσιογράφος Ολεξάντρ Αρόνετς: «Δεν είμαι ο πρώτος που το εκφράζει αλλά θα το πω και εγώ: Μην ξεπουλάτε τη χώρα μας. Γιατί αν την ξεπουλήσετε, ο λαός μας θα σας σταυρώσει».

Για τη «συλλογική ενοχή» της Ουκρανίας γράφει η δημοσιογράφος Βικτόρια Χερασίμτσουκ στην ιστοσελίδα Levy Bereg υποστηρίζοντας ότι μέσα από τη φωτιά ενδεχομένως ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Δεν πρέπει να κατηγορούνται μόνο οι πολιτικοί για το αιματοκύλισμα του Κιέβου. Εγώ κι εσείς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης». Η Χερασίμτσουκ υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί ήταν «αδιάφοροι για μεγάλο χρονικό διάστημα για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Τώρα δεν χρειάζεται μόνο αλλαγή προσώπων. Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας, γιατί αλλιώς όλοι μας θα είμαστε συνένοχοι σε φόνο».

(Πηγές: BBC, www.cnn.com)

Τα γεγονότα του Σαββάτου: η μεγάλη ανατροπή

8.00 π.μ. Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, παρά τη σύναψη της συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη νύχτα ο επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας «Δεξιός Τομέας» είχε καλέσει τους διαδηλωτές να επιτεθούν στο προεδρικό μέγαρο, εάν ο Γιανουκόβιτς δεν παρέδιδε την εξουσία μέχρι το πρωί.

8.15 π.μ. Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής και προσκείμενος στον Γιανουκόβιτς, Βολοντίμιρ Ρίμπακ, παραιτείται. Περίπου 40 βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

8.30 π.μ. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζητά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών μέχρι την 25η Μαΐου (η συμβιβαστική συμφωνία προέβλεπε τη διεξαγωγή τους το αργότερο τον Δεκέμβριο). Ο Κλίτσκο ανακοινώνει επίσης ότι ο Γιανουκόβιτς «εγκατέλειψε την πρωτεύουσα».

10.40 π.μ. Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής.

10.45 π.μ. Η ουκρανική αστυνομία δηλώνει ότι τάσσεται «στο πλευρό του λαού» και συμμερίζεται τις φιλοδοξίες του για «γρήγορες αλλαγές».

11.20 π.μ. Η Βουλή ορίζει με ψηφοφορία νέο υπουργό Εσωτερικών ακόμη ένα στενό συνεργάτη της Τιμοσένκο, τον Αρσέν Αβακόβεστ.

11.30 π.μ. Μία σύμβουλος του Γιανουκόβιτς επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στο Χάρκοβο (ανατολικά).

11.35 π.μ. Η Βουλή ψηφίζει την «άμεση» απελευθέρωση της Τιμοσένκο, η οποία είχε καταδικαστεί το 2011 σε εφταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας.

12 μ. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο ανακοινώνει την έναρξη συνεδρίου των ανατολικών (φιλο-ρωσικών) περιφερειών με θέμα «την αποτροπή της αιματοχυσίας στις περιφέρειες». Πολιτικοί αξιωματούχοι των περιφερειών αυτών αμφισβητούν τη νομιμότητα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι ενεργεί «υπό την απειλή των όπλων» και ότι η εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της χώρας κινδυνεύουν.

12.15 μ.μ. Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου από την κρίση.

1.45 μ.μ. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Τουρτσίνοφ δηλώνει ότι στόχος της αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή «στη φυσιολογική λειτουργία των θεσμών».

2.10 μ.μ. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί και ότι «η χώρα ζει ένα πραξικόπημα». Χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις της Βουλής.

2.30 μ.μ. Ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει ότι «δεν θα αναμειχθεί» στην κρίση.

2.40 μ.μ. Η Μόσχα καταγγέλλει την ουκρανική αντιπολίτευση για παραβίαση των υπεσχημένων και την κατηγορεί ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας.

3.15 μ.μ. Η Βουλή ορίζει την 25η Μαΐου ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, καθαιρώντας ντε φάκτο τον Γιανουκόβιτς.

3.50 μ.μ. Η Γιούλια Τιμοσένκο απελευθερώνεται. «Η δικτατορία έπεσε» γράφει στο σάιτ του κόμματός της.

4.50 μ.μ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει «τα βήματα προόδου» στην Ουκρανία. Ακολουθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο που χαιρετίζει την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και ο Λευκός Οίκος που επισημαίνει ότι ο Ουκρανοί «πρέπει να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους».

5.00 μ.μ. Ο Τουρτσίνοφ ανακοινώνει ότι ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να φύγει με αεροπλάνο για τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε από τη μεθοριακή φρουρά. Φέρεται πλέον να κρύβεται κάπου στην περιοχή του Ντόνετσκ.

5.35 μ.μ. Θριαμβευτική υποδοχή της Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

(Πηγή: AFP)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία