Έντυπη Έκδοση

Επανάληψη της Οσετίας φοβούνται στη Μόσχα

Η μουδιασμένη αντίδραση της Μόσχας στις δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο, η οποία μπορεί να πήγαζε από το γεγονός πως χθες ήταν η τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, δεν συνεπάγεται και αυτόματη παραίτηση από τον αγώνα για επιρροή της στην Ουκρανία.

Αν αυτό είναι το μέλλον, φέρνει τρόμο... Αν αυτό είναι το μέλλον, φέρνει τρόμο... Το αδιαμφισβήτητο ωστόσο γεγονός, που μπορεί σε ένα βαθμό να ερμηνεύσει τη ρωσική σιγή ασυρμάτου, είναι πως το Κρεμλίνο πιάστηκε στον ύπνο μέσα στο ίδιο του το γήπεδο από τις εξελίξεις, καθώς ουδείς ανέμενε πως το τέλος για τον Βίκτορ Γιανουκόβις θα ήταν τόσο γρήγορο και κυρίως πως θα γραφόταν με τόσο απαξιωτικό τρόπο για τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο.

Οι διακριτικές αποστάσεις της Ρωσίας προς τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο φάνηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με πολλούς, αλλά πάντοτε προσεκτικούς τρόπους.

Την Παρασκευή τόσο ο Ντμίτρι Μεντβιένεφ όσο και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ άδειασαν με το γάντι τον Βίκτορ Γιανουκόβις, την ίδια στιγμή που τα ρεπορτάζ στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας θύμιζαν πολιτική κηδεία.

Διπλωματία

Οι αποστάσεις από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο δεν σημαίνουν και εγκατάλειψη της «ουκρανικής μάχης». Το αντίθετο. Αναζητώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, αυτή σε πρώτη φάση φαίνεται πως είναι διπλωματική. Μια τέτοια γεύση έδωσε και το Σάββατο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλώντας με Ευρωπαίους ομολόγους του τούς κατηγόρησε για αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τους νεοναζί που κυκλοφορούν και οπλοφορούν σαν κύριοι.

Την επιλογή της διπλωματικής οδού, από μια μορφή σκληρότερης αντίδρασης, έδειξε πως επιθυμεί και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οποίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Ανγκελα Μέρκελ, συμφώνησε μαζί της πως πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να αποκλειστεί είναι η Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στο Κίεβο με σκληρά οικονομικά μέτρα. Εντός του εσωτερικού της Ρωσίας υπάρχουν και άλλες σκληρότερες φωνές, όπως αυτή του υπερεθνικιστή και επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος ζήτησε η Ρωσία να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Μπορεί η παραπάνω θέση να είναι και ακραία και αντίθετη με τη σημαία της ρωσικής διπλωματίας, που πάντα μιλάει για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο είναι προφανές πως αν τα πράγματα πάρουν ακραίες διαστάσεις και επιχειρηθεί να χτυπηθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός της ανατολικής Ουκρανίας από τους νεοναζιστές της δυτικής Ουκρανίας, όλα τα παραπάνω θα πάνε περίπατο. Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονούμε το πρόσφατο παράδειγμα της Ν. Οσετίας, όταν δυνάμεις του γεωργιανού στρατού εισέβαλαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ Οσέτιους, οι οποίοι είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων, με αποτέλεσμα τότε η επέμβαση της Ρωσίας να έλθει άμεσα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ουκρανία
Κύριο θέμα
Αφαντος ο πρόεδρος, άδηλο το μέλλον