Έντυπη Έκδοση

Τα γεγονότα του Σαββάτου: η μεγάλη ανατροπή

8.00 π.μ. Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, παρά τη σύναψη της συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη νύχτα ο επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας «Δεξιός Τομέας» είχε καλέσει τους διαδηλωτές να επιτεθούν στο προεδρικό μέγαρο, εάν ο Γιανουκόβιτς δεν παρέδιδε την εξουσία μέχρι το πρωί.

8.15 π.μ. Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής και προσκείμενος στον Γιανουκόβιτς, Βολοντίμιρ Ρίμπακ, παραιτείται. Περίπου 40 βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

8.30 π.μ. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζητά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών μέχρι την 25η Μαΐου (η συμβιβαστική συμφωνία προέβλεπε τη διεξαγωγή τους το αργότερο τον Δεκέμβριο). Ο Κλίτσκο ανακοινώνει επίσης ότι ο Γιανουκόβιτς «εγκατέλειψε την πρωτεύουσα».

10.40 π.μ. Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής.

10.45 π.μ. Η ουκρανική αστυνομία δηλώνει ότι τάσσεται «στο πλευρό του λαού» και συμμερίζεται τις φιλοδοξίες του για «γρήγορες αλλαγές».

11.20 π.μ. Η Βουλή ορίζει με ψηφοφορία νέο υπουργό Εσωτερικών ακόμη ένα στενό συνεργάτη της Τιμοσένκο, τον Αρσέν Αβακόβεστ.

11.30 π.μ. Μία σύμβουλος του Γιανουκόβιτς επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στο Χάρκοβο (ανατολικά).

11.35 π.μ. Η Βουλή ψηφίζει την «άμεση» απελευθέρωση της Τιμοσένκο, η οποία είχε καταδικαστεί το 2011 σε εφταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας.

12 μ. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο ανακοινώνει την έναρξη συνεδρίου των ανατολικών (φιλο-ρωσικών) περιφερειών με θέμα «την αποτροπή της αιματοχυσίας στις περιφέρειες». Πολιτικοί αξιωματούχοι των περιφερειών αυτών αμφισβητούν τη νομιμότητα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι ενεργεί «υπό την απειλή των όπλων» και ότι η εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της χώρας κινδυνεύουν.

12.15 μ.μ. Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας καλούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σεβαστούν τη συμφωνία εξόδου από την κρίση.

1.45 μ.μ. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Τουρτσίνοφ δηλώνει ότι στόχος της αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή «στη φυσιολογική λειτουργία των θεσμών».

2.10 μ.μ. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί και ότι «η χώρα ζει ένα πραξικόπημα». Χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις της Βουλής.

2.30 μ.μ. Ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει ότι «δεν θα αναμειχθεί» στην κρίση.

2.40 μ.μ. Η Μόσχα καταγγέλλει την ουκρανική αντιπολίτευση για παραβίαση των υπεσχημένων και την κατηγορεί ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας.

3.15 μ.μ. Η Βουλή ορίζει την 25η Μαΐου ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, καθαιρώντας ντε φάκτο τον Γιανουκόβιτς.

3.50 μ.μ. Η Γιούλια Τιμοσένκο απελευθερώνεται. «Η δικτατορία έπεσε» γράφει στο σάιτ του κόμματός της.

4.50 μ.μ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει «τα βήματα προόδου» στην Ουκρανία. Ακολουθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο που χαιρετίζει την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και ο Λευκός Οίκος που επισημαίνει ότι ο Ουκρανοί «πρέπει να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους».

5.00 μ.μ. Ο Τουρτσίνοφ ανακοινώνει ότι ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να φύγει με αεροπλάνο για τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε από τη μεθοριακή φρουρά. Φέρεται πλέον να κρύβεται κάπου στην περιοχή του Ντόνετσκ.

5.35 μ.μ. Θριαμβευτική υποδοχή της Τιμοσένκο στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

(Πηγή: AFP)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Κύριο θέμα
Αφαντος ο πρόεδρος, άδηλο το μέλλον