Ηλεκτρονική Έκδοση

Μανδύας... φιλανθρωπίας, ο κόσμος στους δρόμους

Ετοιμάζουν στενό «κορσέ» στην Ουκρανία

Στενό μαρκάρισμα από ΔΝΤ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters Ο αξιωματούχος αυτός της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 35 δισ. δολάρια (25,4 δισεκ. ευρώ) για να αντεπεξέλθει το 2014 και το 2015.

«Μια σύνοδος δωρητών καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος» να βοηθηθεί η Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Βρισκόμαστε επίσης σε επαφές με τους Ιάπωνες, με τους Κινέζους, με τους Καναδούς, με τους Τούρκους και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΝΤ - ΟΗΕ

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» την Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει ανάγκη άμεσης διεθνούς οικονομικής βοήθειας ώστε να αναταχθεί η οικονομία της.

Ο Χέιγκ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον σήμερα για να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και το ΔΝΤ. Ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ είναι στην καλύτερη θέση να προσφέρει οικονομική υποστήριξη και συμβουλές στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε «να προστατευθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέστειλε έναν από τους συμβούλους του στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν ευχήθηκε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία «μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που θα αντανακλά τις προσδοκίες όλων των Ουκρανών και που θα προστατεύσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του να αποφευχθεί η βία και ζήτησε από όλους «να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Πρώτη ύλη για τον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς τα κράσπεδα των δρόμων Πρώτη ύλη για τον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς τα κράσπεδα των δρόμων Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν έχει στείλει στο Κίεβο έναν από τους βασικούς του συμβούλους, τον Ρόμπερτ Σέρι, προκειμένου να εκφράσει στον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ «την αλληλεγγύη του προς όλους τους Ουκρανούς και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς».

Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι η επόμενη δόση της έκτακτης βοήθειας που είχε συμφωνήσει η Μόσχα να χορηγήσει στο Κίεβο είναι «έτοιμη να παραδοθεί» και πρόσθεσε ότι αναμένει ενημέρωση για το ποιοι θα είναι οι εταίροι της χώρας του στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι ότι πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή» τη χορήγηση χρηματοοικονομικής στήριξης, δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ, πρόσθεσε όμως πως «θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιοι είναι οι εταίροι μας;».

Ο Ουλιουκάγεφ έκανε την δήλωση αυτή μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισ. δολάρια από το πακέτο των 15 δισ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο.

ΗΠΑ

Εξάλλου ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κίεβο για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει μια οικονομική και πολιτική ανάταξη της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπερνς, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που έχει μεταβεί στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες, μετά την επίσκεψη τον Δεκέμβριο της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ.

Στα δυο μοιρασμένη η Ουκρανία στις εκλογές του 2010 Στα δυο μοιρασμένη η Ουκρανία στις εκλογές του 2010 «Στο Κίεβο (ο Μπερνς) θα συζητήσει με ουκρανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να διασφαλίσει ένα δημοκρατικό μέλλον χωρίς συγκρούσεις», αναφέρει μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του αύριο και μεθαύριο ο Μπερνς αναμένεται να συναντηθεί κυρίως με τον μεταβατικό πρόεδρο Τουρτσίνοφ.

Ο υπουργός θα ζητήσει από τις νέες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών τον Μάιο και την άμεση δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Μπερνς θα συνοδεύουν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι «θα συνεργαστούν με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συζητήσουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα να χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ ο ουκρανικός λαός χρειάζεται τη συνεχή στήριξη των φίλων του», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ο οποίος εκπροσωπεί την Αριζόνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διαμορφωτές πολιτικής του κόμματός του σε διεθνή θέματα.

IIF

Παράλληλα, το διεθνές λόμπι των τραπεζών IIF εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «τώρα» διεθνή οικονομική βοήθεια, για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της και για να αντιμετωπίσει τους «κινδύνους» του τραπεζικού πανικού.

«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση [της οικονομίας της] όχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, το οποίο εκπροσωπεί κάπου 450 μεγάλες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο. «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».

Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

με πληροφορίες ΑΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Καναδάς
Τουρκία
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
Στη Γερμανία για θεραπεία η Τιμοσένκο
Ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς
Ουκρανία: Αναγνωρίζει τον Τουρτσίνοφ η ΕΕ
Ουκρανία: Οι αντιδράσεις της Μόσχας