Ηλεκτρονική Έκδοση

Για την «επόμενη μέρα»

Διπλωματικό σκάκι για την Ουκρανία

Από ΗΠΑ-Γαλλία-Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος Ολάντ με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία. Ανακοινώσεις από το Λευκό Οίκο.

φωτ: AFP φωτ: AFP Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της οποίας του υπογράμμισε «την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση» στην Ουκρανία, αλλά και «τη σημασία» να διασφαλιστεί η «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο Ολάντ σημείωσε ότι «ο αναμενόμενος σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης θα πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» στην Ουκρανία. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ώστε να προχωρήσει ο οικονομικός εκσυγχρονισμός» της χώρας, επεσήμανε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ολάντ στον Πούτιν, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις». Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι την επικοινωνία επιδίωξε η γαλλική πλευρά.

Στο διπλωματικό παιχνίδι συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να είναι έτοιμη να χορηγήσει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ουκρανία παράλληλα με αυτή που πιθανόν θα δώσει στο Κίεβο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την αποπομπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενες με εταίρους σε όλο τον κόσμο, είναι έτοιμες να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία καθώς προχωράει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, για να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Η στήριξη αυτή μπορεί να συμπληρώσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βοηθώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις ευκολότερα και επιτρέποντας στην Ουκρανία να επενδύσει περισσότερο στην υγεία και στην παιδεία ώστε να συμβάλει να αναπτυχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ουκρανίας και να ενισχυθεί το κοινωνικό δίχτυ προστασίας της», πρόσθεσε ο κ. Κάρνεϊ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία
ΗΠΑ
Γαλλία