Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, 35 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς, ζητούνται δωρητές

Σε ταραχώδη αβεβαιότητα η Ουκρανία προσπαθεί να πιάσει από κάπου την άκρη του νήματος για την αποκατάσταση της τάξης αλλά οι ταχύτατες ανατροπές δεν βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έγινε από πρόεδρος καταζητούμενος με την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Οι νέοι κυβερνώντες ξηλώνουν ήδη τη δομή της προηγούμενης εξουσίας, με καθαιρέσεις και νέους διορισμούς. Την ίδια ώρα, το Κίεβο ζητεί διεθνή διάσκεψη δωρητών καθώς οι ανάγκες της χώρας για 35 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη διετία δεν φαίνεται εύκολο να καλυφθούν.

Τα ίχνη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς χάθηκαν το Σάββατο αλλά το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και καταζητείται για μαζικές δολοφονίες πολιτών.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό από τον προσωρινό υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, πως ο πρώην πρόεδρος εθεάθη στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας να αναχωρεί από ιδιωτική κατοικία προς άγνωστη κατεύθυνση, μαζί με φρουρό του.

«Εχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για μαζικές δολοφονίες ειρηνικών πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς και άλλα πρόσωπα που ευθύνονται καταζητούνται», σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος επιχείρησε να εγκαταλείψει τη χώρα το Σάββατο από την πόλη Ντόνετσκ στα ανατολικά, προτού διαφύγει στην Κριμαία με μια ομάδα φρουρών του.

Αποστασίες

Γεγονός παραμένει εν τω μεταξύ ότι η Ουκρανία παραπαίει στη δίνη μιας πολιτικής και ταυτόχρονα σοβαρότατης οικονομικής κρίσης.

Οι νέοι κυβερνώντες, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την αποπομπή Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν τη δομή της εξουσίας του, διορίζοντας νέο προσωρινό πρόεδρο και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του. Με δεδομένο ότι οι «αποστασίες» από το Κόμμα των Περιφερειών και η ένταξη των πρώην βουλευτών του στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλασιαστεί, οι αντίπαλοί του δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πολιτικό του οικοδόμημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου Γιανουκόβιτς να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας, Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, απομακρύνθηκε για την απόφασή του να προωθήσει «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας.

Το άμεσο «ξεκαθάρισμα» σάρωσε, γενικότερα, μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και στελέχη από διάφορους τομείς.

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετατοπίζουν κατά περίπτωση το κέντρο βάρους των εξελίξεων.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού υπουργού Οικονομικών, Γιούρι Κολόμποφ, έχει ανάγκη από μακροοικονομική βοήθεια, το ύψος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο 2014-2015.

Μάλιστα, πρότεινε «την οργάνωση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης δωρητών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς προς εξασφάλιση πόρων για τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία».

Ο προσωρινός πρόεδρος, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε την Κυριακή ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της στάσης πληρωμών.

Από την πλευρά του, ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας, Εντουάρντ Σταβίτσκι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ελπίζει πως «η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερή». Η Ουκρανία καταναλώνει γύρω στα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ αυτού προέρχεται από τη Ρωσία.

* Χθες έγινε γνωστό ότι η Γιούλια Τιμοσένκο δέχθηκε την πρόσκληση που της είχε απευθύνει τηλεφωνικά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, να μεταβεί στη χώρα της προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη σπονδυλική στήλη.

Σε ανακοίνωση του κόμματός της αναφέρεται ωστόσο ότι η Γιούλια Τιμοσένκο θα βρεθεί πρώτα στο Δουβλίνο, για να μετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 6 Μαρτίου.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία

Σε μια δήλωση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και ως έμμεση άρση της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει τη νέα ουκρανική ηγεσία. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, μιλώντας με σκληρή γλώσσα, ξεκαθάρισε πως για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουκρανική κυβέρνηση, ενώ με νόημα συμπλήρωσε πως η ουκρανική αντιπολίτευση δεν τήρησε τη συμφωνία με τον Γιανουκόβιτς και την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Οι δυο αυτές φράσεις από έναν εξαιρετικά έμπειρο και ψύχραιμο διπλωμάτη, που πρακτικά σημαίνουν πως για τη Μόσχα η συμφωνία πήγε περίπατο και πολύ περισσότερο πως καμία ουκρανική κυβέρνηση δεν υπάρχει, αποτελούν σίγουρα προάγγελο εξελίξεων.

Αν στο παζλ των δηλώσεων προσθέσουμε και τις αναφορές Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τις οποίες ανησυχεί για την ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στην Ουκρανία και πως η χώρα του δεν θα μπει στη διαδικασία να ανοίξει διάλογο με νεοναζιστές, σημαίνει πάρα πολλά, καθώς το Κρεμλίνο, αφενός βλέπει τη μια μετά την άλλη περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας να ζητούν την προστασία της μαμάς Ρωσίας και την ένωση μαζί της, αλλά και την ξεκάθαρη διαπίστωση πως, αν χάσει τώρα την ουκρανική μάχη, ο αγώνας του θα είναι χωρίς επιστροφή.

Σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο έρχονται να προστεθούν οι αδιάκοπες και ανησυχητικές αναφορές που φτάνουν στη Μόσχα με δηλώσεις μέχρι πρότινος στελεχών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τα οποία σήμερα προαλείφονται για υπουργοί, να απειλούν, μπροστά μάλιστα σε κάμερες, πως θα «πάρουν τα κεφάλια» του ρωσικού και του εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας.

Η «επέμβαση»

Μια ακόμα απόδειξη πως το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη, αποτελούν και οι δηλώσεις πανικού Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και της Γιούλια Τιμοσένκο.

Και ενώ κανένα μέλος της ρωσικής κυβέρνησης δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τη λέξη «επέμβαση», οι ΗΠΑ, άγνωστο γιατί, ζητούν με αυστηρό μάλιστα ύφος από τη Μόσχα να μην το πράξει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι η δήλωση της Τιμοσένκο με την οποία ζήτησε από τους διαδηλωτές να μείνουν στους δρόμους. Οι κινήσεις αυτές δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν: Πως είτε η Δύση έχει σοβαρές πληροφορίες ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επέμβει, είτε πως το σχέδιο της επόμενης ημέρας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την αποκαθήλωση Γιανουκόβιτς, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί και να προβλέπει και το τράβηγμα της Ρωσίας σε έναν πόλεμο.

Από την πλευρά της η Μόσχα θα παραμείνει πιστή στο δόγμα του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο, όπως γράψαμε τις προάλλες, αν δει πως τα γεγονότα παίρνουν ραγδαία τροπή στην ανατολική Ουκρανία, το βέβαιο είναι πως η σημερινή της αντίδραση δεν θα θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρώτον γιατί το μοναδικό κοινό σημείο της σημερινής Ρωσίας με την ψυχορραγούσα Ρωσία του Γέλτσιν είναι το όνομά της και, το κυριότερο, γιατί για τον Πούτιν η Ουκρανία είναι πολύ σημαντικότερη, για πολλούς λόγους.

«Για βοήθεια, περάστε από το ΔΝΤ»

Ηδιατήρηση της ουκρανικής εθνικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς είναι το κύριο μέλημα της Δύσης, και ιδίως της Ε.Ε., η οποία δηλώνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά το Κίεβο αλλά προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων κι επικαλείται τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ώρα που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον βρισκόταν στο Κίεβο για επαφές με τη νέα, προσωρινή, ουκρανική ηγεσία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι αν και η συμφωνία σύνδεσης παραμένει στο τραπέζι (ο όρος που χρησιμοποίησε ήταν «συμφωνία εμπορίου κι επενδύσεων»), δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία πριν από την ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης και τις πρόωρες εκλογές του Μαΐου από τις οποίες θα προκύψει νέος πρόεδρος κι εν συνεχεία νέα κυβέρνηση.

Οσον αφορά την οικονομική βοήθεια, ο κ. Μπαγί είπε ότι η Κ. Αστον και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έχουν έρθει σε επαφή με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, καθώς και με όλους τους βασικούς παράγοντες στην Ουκρανία, αλλά είναι «ακόμη πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες επιλογές.

Για την ανάγκη συνομιλιών Κιέβου-ΔΝΤ έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Οζμπορν αναφερόμενος σε συνεργασία Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Το πρόβλημα είναι βεβαίως ότι η χώρα χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια για ν' αποφύγει την κατάρρευση.

Προσεκτικοί

Οσο όμως η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς τους. Οσο για την προοπτική ένταξης του Κιέβου στην Ε.Ε., την οποία είχαν αναφέρει προσφάτως ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως πιθανό μελλοντικό στόχο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται τελείως εκτός ατζέντας. Οχι μόνο γιατί αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις αλλά και γιατί η Ε.Ε. δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τη Μόσχα φοβούμενη ουκρανική διχοτόμηση μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και φιλορωσικών περιοχών. Οπως λένε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, «οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τη Ρωσία να μην παρέμβει και το αντάλλαγμα είναι να δεσμευθεί και η Ε.Ε. ότι θα μείνει εκτός παιχνιδιού. Αυτό είναι το μήνυμα» που θα στείλει η κ. Αστον στους Ουκρανούς συνομιλητές της.

Στο ίδιο αυτό πνεύμα εντάσσονται προφανώς και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην κοπούν οι γέφυρες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να συνεχίσει τη στήριξη που υποσχέθηκε, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ο κ. Φαμπιούς προσέθεσε: «Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά βρίσκεται στην Ευρώπη. Γείτονές της είναι ταυτοχρόνως η Ρωσία και η Ε.Ε. και πρέπει να ευχόμαστε να έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές».

«Ενότητα»

Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμοί συνέχιζαν χθες τις εκκλήσεις για διαφύλαξη της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ -που επικοινώνησε με το Ρώσο ομόλογό του Πούτιν- ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να μη μπουν σε λογική εκδίκησης, και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο ΟΑΣΕ πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης, ενώ η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης για την αποτροπή της πτώχευσης της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της ομάδας του Βίζεγκραντ, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι μόνο τοπικό ή περιφερειακό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα: «Πρέπει ν' αποτρέψουμε έναν εμφύλιο, πρέπει ν' αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία