Έντυπη Έκδοση

Τα βασικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης που γίνεται συμπολίτευση

1. Γιούλια Τιμοσένκο:

Η μεγάλη πολιτική αντίπαλος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα». Πρωτοστάτησε στην «Πορτοκαλί Επανάσταση» (2004) και καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, με τους υποστηρικτές της να υποστηρίζουν ότι ο Γιανουκόβιτς κατασκεύασε τις κατηγορίες για να την εξοντώσει πολιτικά. Πολλοί δυτικοί αλλά και Ρώσοι αναλυτές πιστεύουν ότι έχει το απαραίτητο πολιτικό βάρος για να αντικαταστήσει τον Γιανουκόβιτς και να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία, όμως μεγάλη μερίδα της ουκρανικής κοινωνίας πιστεύει ότι «τα χέρια της δεν είναι καθαρά» και δεν πρέπει να βρεθεί και πάλι στην εξουσία.

2. Βιτάλι Κλίτσκο:

Γνωστός ως «Σιδερένια Γροθιά», ο 42χρονος πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και αρχηγός της «Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση» (UDAR - που στα ουκρανικά σημαίνει γροθιά), είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Αρνήθηκε το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που του πρότεινε ο Γιανουκόβιτς, δηλώνοντας: «Πρόκειται για πρόταση-παγίδα για να δηλητηριαστεί η αντιπολίτευση». Διαθέτει διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες και σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές του 2015.

3. Ολέγκ Τιαχνίμποκ:

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Svoboda (Ελευθερία) παρουσιάζεται συχνά στο πλευρό του Κλίτσκο και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία πρόσωπα των διαδηλώσεων. Κέρδισε πανουκρανική δημοτικότητα το 2004, όταν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ομιλία στην οποία ζήτησε «να δοθεί η Ουκρανία ξανά πίσω στους Ουκρανούς». Στις εκλογές του 2012 η «Ελευθερία» βρέθηκε στην τέταρτη θέση κερδίζοντας 37 από τις 450 έδρες. Στον πυρήνα της ιδεολογίας του Svoboda, το οποίο αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν φασιστικό κόμμα, βρίσκεται η υπεράσπιση της παραδοσιακής ουκρανικής κουλτούρας και της γλώσσας έναντι των ξένων επιρροών.

4. Αρσένι Γιάτσενιουκ:

Στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο, ο Γιάτσενιουκ επικεφαλής της «Πατρίδας» ανέλαβε το ρόλο του βασικού διαπραγματευτή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο 39χρονος αρνήθηκε την πρόταση του Γιανουκόβιτς για ανάληψη πολιτικού αξιώματος και δήλωσε «συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε». «Ο λαός αποφασίζει ποιοι είναι οι ηγέτες του, όχι εσύ» έγραψε στο Twitter απεθυνόμενος στον Γιανουκόβιτς. Πρώην δικηγόρος, ο Γιάτσενιουκ έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας και ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές του 2010.

5. Γιούρι Λουτσένκο:

Ο 49χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επί Τιμοσένκο συνδέεται με το κόμμα της «Πατρίδας». Το 2012 καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση και καταναγκαστική εργασία για διαφθορά και «παράνομη παράταση αστυνομικής έρευνας». Μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2013 και δημιούργησε την πολιτική κίνηση: «Τρίτη Ουκρανική Δημοκρατία». Τον Ιανουάριο τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων.

6. Πέτρο Ποροτσένκο:

Ενας από τους πλουσιότερους Ουκρανούς, γνωστός και ως «Βασιλιάς της Σοκολάτας». Εχει συμφέροντα στον τομέα της αυτοκίνησης και το Κανάλ5 -κανάλι εθνικής εμβέλειας το οποίο έπαιξε ρόλο-κλειδί στην «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004, που ανέδειξε στην εξουσία τον Βίκτορ Γιούσενκο. Το 2009-2010 είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του φιλοδυτικού προέδρου Γιούσενκο.

7. Ο Δεξιός Τομέας:

Νέοι άνδρες ακροδεξιάς ιδεολογίας, που θεωρούν την Ε.Ε. «δυνάστη των λαών» αποτελούν τον πυρήνα της οργάνωσης, που έχει εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές. Συνήθως φορούν μάσκες, κράνη και χρησιμοποιούν λοστούς. Μεγάλη ευκαιρία θεωρεί την παρούσα κατάσταση ο Δεξιός Τομέας, για να «καταστραφούν οι σκελετοί» και να ανοικοδομηθεί νέο κράτος.

(Πηγές: BBC, www.cnn.com)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία