Έντυπη Έκδοση

Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία

Σε μια δήλωση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και ως έμμεση άρση της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει τη νέα ουκρανική ηγεσία. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, μιλώντας με σκληρή γλώσσα, ξεκαθάρισε πως για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουκρανική κυβέρνηση, ενώ με νόημα συμπλήρωσε πως η ουκρανική αντιπολίτευση δεν τήρησε τη συμφωνία με τον Γιανουκόβιτς και την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.

Οι δυο αυτές φράσεις από έναν εξαιρετικά έμπειρο και ψύχραιμο διπλωμάτη, που πρακτικά σημαίνουν πως για τη Μόσχα η συμφωνία πήγε περίπατο και πολύ περισσότερο πως καμία ουκρανική κυβέρνηση δεν υπάρχει, αποτελούν σίγουρα προάγγελο εξελίξεων.

Αν στο παζλ των δηλώσεων προσθέσουμε και τις αναφορές Μεντβέντεφ, σύμφωνα με τις οποίες ανησυχεί για την ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στην Ουκρανία και πως η χώρα του δεν θα μπει στη διαδικασία να ανοίξει διάλογο με νεοναζιστές, σημαίνει πάρα πολλά, καθώς το Κρεμλίνο, αφενός βλέπει τη μια μετά την άλλη περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας να ζητούν την προστασία της μαμάς Ρωσίας και την ένωση μαζί της, αλλά και την ξεκάθαρη διαπίστωση πως, αν χάσει τώρα την ουκρανική μάχη, ο αγώνας του θα είναι χωρίς επιστροφή.

Σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο έρχονται να προστεθούν οι αδιάκοπες και ανησυχητικές αναφορές που φτάνουν στη Μόσχα με δηλώσεις μέχρι πρότινος στελεχών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τα οποία σήμερα προαλείφονται για υπουργοί, να απειλούν, μπροστά μάλιστα σε κάμερες, πως θα «πάρουν τα κεφάλια» του ρωσικού και του εβραϊκού πληθυσμού της Ουκρανίας.

Η «επέμβαση»

Μια ακόμα απόδειξη πως το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη, αποτελούν και οι δηλώσεις πανικού Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και της Γιούλια Τιμοσένκο.

Και ενώ κανένα μέλος της ρωσικής κυβέρνησης δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τη λέξη «επέμβαση», οι ΗΠΑ, άγνωστο γιατί, ζητούν με αυστηρό μάλιστα ύφος από τη Μόσχα να μην το πράξει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι η δήλωση της Τιμοσένκο με την οποία ζήτησε από τους διαδηλωτές να μείνουν στους δρόμους. Οι κινήσεις αυτές δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν: Πως είτε η Δύση έχει σοβαρές πληροφορίες ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επέμβει, είτε πως το σχέδιο της επόμενης ημέρας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την αποκαθήλωση Γιανουκόβιτς, μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί και να προβλέπει και το τράβηγμα της Ρωσίας σε έναν πόλεμο.

Από την πλευρά της η Μόσχα θα παραμείνει πιστή στο δόγμα του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο, όπως γράψαμε τις προάλλες, αν δει πως τα γεγονότα παίρνουν ραγδαία τροπή στην ανατολική Ουκρανία, το βέβαιο είναι πως η σημερινή της αντίδραση δεν θα θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρώτον γιατί το μοναδικό κοινό σημείο της σημερινής Ρωσίας με την ψυχορραγούσα Ρωσία του Γέλτσιν είναι το όνομά της και, το κυριότερο, γιατί για τον Πούτιν η Ουκρανία είναι πολύ σημαντικότερη, για πολλούς λόγους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
Ουκρανία
Κύριο θέμα
Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς, ζητούνται δωρητές