Έντυπη Έκδοση

«Για βοήθεια, περάστε από το ΔΝΤ»

Ηδιατήρηση της ουκρανικής εθνικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς είναι το κύριο μέλημα της Δύσης, και ιδίως της Ε.Ε., η οποία δηλώνει έτοιμη να στηρίξει οικονομικά το Κίεβο αλλά προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων κι επικαλείται τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ώρα που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον βρισκόταν στο Κίεβο για επαφές με τη νέα, προσωρινή, ουκρανική ηγεσία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι αν και η συμφωνία σύνδεσης παραμένει στο τραπέζι (ο όρος που χρησιμοποίησε ήταν «συμφωνία εμπορίου κι επενδύσεων»), δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία πριν από την ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης και τις πρόωρες εκλογές του Μαΐου από τις οποίες θα προκύψει νέος πρόεδρος κι εν συνεχεία νέα κυβέρνηση.

Οσον αφορά την οικονομική βοήθεια, ο κ. Μπαγί είπε ότι η Κ. Αστον και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έχουν έρθει σε επαφή με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, καθώς και με όλους τους βασικούς παράγοντες στην Ουκρανία, αλλά είναι «ακόμη πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες επιλογές.

Για την ανάγκη συνομιλιών Κιέβου-ΔΝΤ έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Οζμπορν αναφερόμενος σε συνεργασία Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Το πρόβλημα είναι βεβαίως ότι η χώρα χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια για ν' αποφύγει την κατάρρευση.

Προσεκτικοί

Οσο όμως η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς τους. Οσο για την προοπτική ένταξης του Κιέβου στην Ε.Ε., την οποία είχαν αναφέρει προσφάτως ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ως πιθανό μελλοντικό στόχο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται τελείως εκτός ατζέντας. Οχι μόνο γιατί αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις αλλά και γιατί η Ε.Ε. δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω τη Μόσχα φοβούμενη ουκρανική διχοτόμηση μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και φιλορωσικών περιοχών. Οπως λένε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, «οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τη Ρωσία να μην παρέμβει και το αντάλλαγμα είναι να δεσμευθεί και η Ε.Ε. ότι θα μείνει εκτός παιχνιδιού. Αυτό είναι το μήνυμα» που θα στείλει η κ. Αστον στους Ουκρανούς συνομιλητές της.

Στο ίδιο αυτό πνεύμα εντάσσονται προφανώς και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην κοπούν οι γέφυρες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να συνεχίσει τη στήριξη που υποσχέθηκε, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ο κ. Φαμπιούς προσέθεσε: «Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά βρίσκεται στην Ευρώπη. Γείτονές της είναι ταυτοχρόνως η Ρωσία και η Ε.Ε. και πρέπει να ευχόμαστε να έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές».

«Ενότητα»

Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμοί συνέχιζαν χθες τις εκκλήσεις για διαφύλαξη της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ -που επικοινώνησε με το Ρώσο ομόλογό του Πούτιν- ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να μη μπουν σε λογική εκδίκησης, και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο ΟΑΣΕ πρότεινε τη δημιουργία διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης, ενώ η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς διάσκεψης για την αποτροπή της πτώχευσης της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της ομάδας του Βίζεγκραντ, η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι μόνο τοπικό ή περιφερειακό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα: «Πρέπει ν' αποτρέψουμε έναν εμφύλιο, πρέπει ν' αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
ΔΝΤ
Κύριο θέμα
Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς, ζητούνται δωρητές