Ηλεκτρονική Έκδοση

Μέχρι 4 Απριλίου οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές

Αναβολή στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ουκρανία

Τελευταία ενημέρωση:

Αναβάλλεται μέχρι την Πέμπτη η -προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα - ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης όπως ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό πόκερ.

φωτ: AFP φωτ: AFP

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δηλώνει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την πολιτική της μη-παρέμβασης στην Ουκρανία, στο Κίεβο δυτικοί διπλωμάτες συνεχίζουν τις επαφές με εκπροσώπους της μεταβατικής κυβέρνησης ενώ ΗΠΑ και Βρετανία συζητούν το ύψος της έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
 
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου σήμερα για να συζητήσει "τις επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων" που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 
 
Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας εξαιτίας των αντιδράσεων των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την Πέμπτη, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
 
Το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται ο φυγάς καθαιρεθείς πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 
Η επιτροπή δημοσίευσε διαδικτυακά το χρονοδιάγραμμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, δίνοντας προθεσμία έως τις 4 Απριλίου σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.
 
Εκτός Ουκρανίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές ενδεχόμενες προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία για να διαλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Από το Λουξεμβούργο απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να μην προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας. 
   
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,  όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτείνοντας ένα πακέτο δανείου για το Κίεβο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διμερή κεφάλαια.
 
«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».
 
Τις ανησυχίες τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία εξέφρασαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Το γραφείο του Ολάντ ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τον Πούτιν να στηρίξει μια ειρηνευτική πολιτική μετάβαση στην Ουκρανία.
 
Εν τω μεταξύ, το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο μεταδίδει ότι πριν την ανατροπή του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.
 
 
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Στο δικαστήριο της Χάγης παραπέμπεται ο Γιανουκόβιτς