Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο δικαστήριο της Χάγης παραπέμπεται ο Γιανουκόβιτς

Υπέρ της παραπομπής του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί για “σοβαρά εγκλήματα” ψήφισε την Τρίτη η Βουλή της Ουκρανίας. Στο δικαστήριο της Χάγης αποφασίστηκε επίσης να παραπεμφθούν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Και οι τρεις αναζητούνται ενώ ο Γιανουκόβιτς τελευταία φορά εθεάθη σε περιοχή της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η βουλή πρόκειται να αποστείλει αίτημα προς το ΔΠΔ για να αρχίσει έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το ΔΠΔ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου Φάντι Ελ Αμπντάλα δήλωσε ότι «μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει μια διακήρυξη με την οποία αποδέχεται την δικαιοδοσία του ΔΠΔ για γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν», προσθέτοντας πως κατόπιν επαφίεται στον εισαγγελέα του ΔΠΔ να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.

Στο μεταξύ, το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο μεταδίδει ότι πριν την ανατροπή του ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.
 
Οι τρεις πολιτικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για το θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Αναβολή στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ουκρανία