Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ουκρανία: Διαλύονται οι ειδικές δυνάμεις κατά των ταραχών

Τελευταία ενημέρωση:

Όπως ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η διάλυση των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, στις οποίες αποδίδεται και ο θάνατος 82 ανθρώπων σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο. «Οι Μπερκούτ δεν υπάρχουν πια, υπέγραψα το υπ' αριθμόν 144 διάταγμα με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2014 για τη διάλυση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας» έγραψε ο Αρσέν Αβάκοφ. Aπόψε ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

φωτ: AFP φωτ: AFP

Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώπιον των διαδηλωτών που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας όπως ανέφερε ο βουλευτής Βαλέρι Πάτσκαν στην ιστοσελίδα του κόμματός του Udar. Πριν ανακοινωθεί δημόσια, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Μαϊντάν, το πολιτικό σχήμα που συγκεντρώνει τα κόμμα της αντιπολίτευσης, τα μέλη της κοινωνίας πολιτών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις.
 
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της προεδρίας.
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας». Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».
 
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν την Ουκρανία από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ. Ο Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει». Ο αμερικανός υπουργός κατήγγειλε «τη φρικτή βία στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο η οποία συγκλόνισε τον κόσμο» την προηγούμενη εβδομάδα.
   
Σε οικονομικό επίπεδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να αποστείλει μια τεχνική ομάδα στην Ουκρανία προκειμένου να παράσχει βοήθεια όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Η βουλή της Ουκρανίας πάντως δεν σχεδιάζει να ψηφίσει για να οριστεί νέα κυβέρνηση πριν από την 27η Φεβρουαρίου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να προσφέρει χρηματοοικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν έχει την έχει ζητήσει επίσημα.
 
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τις τράπεζες να επαγρυπνούν για τυχόν ύποπτες μεταβιβάσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το στενό του κύκλο και να ελέγχουν συναλλαγές που θα μπορούσαν να αφορούν υπεξαιρεθέντα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ετοιμοπόλεμοι οι Ρώσοι ανατολικά της Ουκρανίας