Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «ΣΤΗΡΙΞΗ, ΟΧΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ», ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ

Αναδίπλωση για τη Ρωσία

Με φόντο τον άμεσο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης και τις ανησυχίες για αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας, η νέα ουκρανική ηγεσία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ενώ επιδιώκει την παραπομπή του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Θερμός εναγκαλισμός της επιτρόπου της Ε.Ε. Κάθριν Αστον με την Τιμοσένκο Θερμός εναγκαλισμός της επιτρόπου της Ε.Ε. Κάθριν Αστον με την Τιμοσένκο Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο ζητά από το ΔΠΔ ν' ασκήσει δίωξη «για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων ανώτατων αξιωματούχων «που έδιναν και εκτελούσαν εγκληματικές εντολές». Στους αξιωματούχους αυτούς περιλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Πσόνκα. Και οι δύο έχουν φύγει από το Κίεβο, όπως και ο Γιανουκόβιτς, που παραμένει άφαντος.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ -και φέρεται να εντοπίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλα από δημοσιογράφους στην εγκαταλελειμμένη πλέον προεδρική κατοικία- ο Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Κίεβο. Το σχέδιο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, προέβλεπε επίσης περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας από ελεύθερους σκοπευτές που θα πυροβολούσαν εναντίον των διαδηλωτών.

«Στήριξη»

Δυτικοί διπλωμάτες συνεχίζουν τις επαφές στο Κίεβο αναζητώντας λύση για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, με κάποια φόρμουλα που να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι δεσμοί Κιέβου-Μόσχας δεν πρέπει να διαρραγούν. «Προτείνουμε στήριξη, όχι ανάμειξη», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Οι Ουκρανοί δυσκολεύονται εν τω μεταξύ να φτάσουν σε πολιτικό συμβιβασμό για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος -που αναμενόταν χθες- να αναβληθεί για αύριο. «Πρέπει η απόφαση να ληφθεί την Πέμπτη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο», είπε απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προσθέτοντας: «Συνεχίστε τις διαβουλεύσεις μέρα και νύχτα, αλλά πρέπει όλα να γίνουν με διαφάνεια».

Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για την πρωθυπουργία είναι αυτό του στελέχους της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένιουκ, του αντιπολιτευόμενου ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο και της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν θέλει τη θέση, καθώς μάλλον ετοιμάζεται -χωρίς να το δηλώνει επισήμως- να διεκδικήσει την προεδρία. Την υποψηφιότητά του για την προεδρία ανακοίνωσε χθες ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών του κινήματος αμφισβήτησης, καθώς και ο φιλο-ρώσος κυβερνήτης του Χάρκοβο, Μιχαήλο Ντόμπκιν.

Η Κριμαία

Ο Τουρτσίνοφ εξέφρασε ανησυχία για τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία» και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για να εξετάσουν την κατάσταση. Στη Σεβαστούπολη, φιλο-ρωσική πόλη στην Κριμαία, στάθμευαν χθες δύο τεθωρακισμένα άρματα, ένα στη βάση του ρωσικού στόλου κι ένα στο προαύλιο του Οίκου της Μόσχας-στο κέντρο της πόλης. Εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου αρνήθηκε να σχολιάσει την παρουσία τους. Περίπου 500 διαδηλωτές δικεδικούσαν την ίδια ώρα το διορισμό δημάρχου προερχόμενου από τη ρωσική κοινότητα.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία