Έντυπη Έκδοση

Σύνοδο δωρητών για την Ουκρανία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με την προειδοποίηση να μην ασκούνται πιέσεις στην Ουκρανία να επιλέξει αν θα έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή τη Δύση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έριξε λίγο τους τόνους, για να μπορέσει να επισημάνει ταυτόχρονα πως η Μόσχα δεν προτίθεται να αναμειχθεί στην ουκρανική κρίση.

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυριαρχούν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυριαρχούν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου Την ίδια ώρα Πούτιν και Ολάντ μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής συνόδου ευρωπαϊκών κρατών, με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Δοθέντος του ότι οι πόροι της Ε.Ε. έγκεινται πρωτίστως στα χέρια των κρατών-μελών της, θα τασσόμουν υπέρ της διοργάνωσης μιας συνόδου δωρητών για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσουμε με πόρους μελών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση βοήθειας 610 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., από τις οποίες είχε αποσυρθεί το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις νέες ουκρανικές αρχές, η χώρα χρειάζεται 35 δισεκατομμύρια δολάρια (25,4 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της για τη διετία 2014-2015.

«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία μια επιλογή με το σκεπτικό: "είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας"», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, διατυπώνοντας ουσιαστικά άλλη μια προειδοποίηση της Μόσχας προς ΗΠΑ και Ε.Ε. να μην επιχειρούν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας. Χθες εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Μόσχα, εκφράζοντάς του την ανησυχία των ρωσικών αρχών για την ασφάλεια των Ρώσων υπηκόων στο ουκρανικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

«Η Ουκρανία είναι στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και συνεπώς δεν πρέπει να τίθενται σε αντιπαράθεση από τη μια πλευρά η Ρωσία και από την άλλη η Ε.Ε.», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

(Πηγές: Reuters-AFP-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση