Έντυπη Έκδοση

«Ονειρεύομαι την ουτοπία της καθημερινότητας»

Συνέντευξη με τη ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ

Ττα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια τα έζησε έξω από την Ελλάδα. Από πολύ μικρή απέκτησε δύο καλούς φίλους: τη φαντασία και το χιούμορ. Φαίνεται πως η παρέα της μαζί τους, όλα αυτά τα χρόνια που σπούδαζαν αχώριστοι καταβροχθίζοντας τα θρανία όλων των βαθμίδων, τη βοήθησε να κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στην εκπαίδευση της ζωής.

«Να απελευθερώσουμε τα παιδιά από τη βαρεμάρα και την ακινησία της στερεότυπης σκέψης προσφέροντάς τους τον κόσμο της φαντασίας» Σ.Μ. «Να απελευθερώσουμε τα παιδιά από τη βαρεμάρα και την ακινησία της στερεότυπης σκέψης προσφέροντάς τους τον κόσμο της φαντασίας» Σ.Μ. Οι σπουδές της στην Εξελικτική Ψυχολογία, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία και τη Σκηνοθεσία την έπεισαν πως χωρίς δημιουργική έκφραση, η εκπαίδευση δεν μπορεί να διαμορφώσει δημιουργικούς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Τριάντα χρόνια ονείρου, γραφής και δράσης της Σοφίας Μαντουβάλου ανταμείβονται με την ελληνική υποψηφιότητα ΙΒΒΥ 2014 για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

- Τι σημαίνει αυτό;

«Η αναγνώριση της προσφοράς μου στην παιδική λογοτεχνία και η υποψηφιότητά μου για διεθνή βράβευση είναι τιμή και χαρά. Είναι και αφορμή να σκύψει κανείς πάνω από το έργο του και να δει την πορεία της αυτογνωσίας του μέσα από τη συγγραφή. Το σημαντικότερο βραβείο όμως είναι οι αστραπές στα μάτια των παιδιών στα σχολεία, τότε νιώθω πως βρίσκω τα alter ego μου που με καταλαβαίνουν, μοιράζονται μαζί μου την αισθητική μου για τον κόσμο, την αισιοδοξία, τον καταλυτικό ρόλο που έχει το χιούμορ στη ζωή, την καθημερινή επανάσταση της πραγματικότητας για ένα καλύτερο αύριο».

- Σας επηρέασε ο Αντερσεν;

«Ακόμα και σήμερα ταυτίζομαι με την Τοσοδούλα, το Ασχημόπαπο, ή το Κοριτσάκι με τα σπίρτα. Γενικώς συμπάσχω με τους φτωχούς και τους αδικημένους ήρωες της ζωής. Αναρωτιέμαι αν το λεπτό χιούμορ του παραμυθά Αντερσεν έσπειρε μέσα μου το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το έργο μου. Τα ρούχα του βασιλιά ακόμα τα ζηλεύω. Μα πάνω απ' όλα, ζηλεύω τον Χανς. Ο βασιλιάς του τον πλήρωνε να γυρίζει τον κόσμο για να γράφει τα παραμύθια του. Μήπως το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε τουλάχιστον να στηρίζει τον υποψήφιο για το βραβείο Αντερσεν συγγραφέα;».

- Αλλοι παραμυθάδες;

«Νιώθω ότι έχω μία ανεκπλήρωτη οφειλή πνευματικού δανείου σε όλους τους συγγραφείς που διάβασα και με βοήθησαν να αναπτύξω τον εαυτό μου και τη δουλειά μου μέσα από τη συνομιλία μου με το έργο τους».

- Τα παραμύθια σας;

«Αριθμούν ογδόντα, αλλά έχουν εκδοθεί εβδομήντα. Τα Ελληνικά Γράμματα έκλεισαν και δεν ολοκληρώθηκε η σειρά Γραμματική Κωμικογραφημένη».

- Εκπαιδευτική τηλεόραση;

«Εργάστηκα τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια, ως εκπαιδευτικός τεχνολόγος, δημιουργώντας εκπαιδευτικές ταινίες, ανάμεσά τους και την καινοτόμο σειρά Ενα γράμμα μια ιστορία, το πρώτο ψηφιακό κινούμενο αλφαβητάρι».

- Τι ονειρεύεστε;

«Την ουτοπία της καθημερινότητας. Εναν τόπο όπου το μυαλό έχει καρδιά και η καρδιά μυαλό, έναν τόπο όπου το πραγματικό και το φανταστικό δεν είναι αντιφατικά. Τον δρόμο προς αυτόν τον τόπο καλλιεργώ όταν κλείνω τα όνειρά μου στα βιβλία. Ονειρεύομαι σχολεία με βιβλιοθήκες, υπουργούς Παιδείας με όραμα, υπουργούς Πολιτισμού που δεν διακόπτουν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα σχολεία κλείνοντας το ΕΚΕΒΙ».

- Το παραμυθοποιείο σας;

«Είναι ένας πολυχώρος του μυαλού όπου γράφω τα όνειρά μου. Είναι δωμάτιο του σπιτιού μου με όλες τις μνήμες κρεμασμένες από τις επισκέψεις μου στα σχολεία και είναι και χώρος Διαδικτύου, όπου μοιράζομαι τα σοφά μυστικά της τέχνης μου με όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια».

- Οι δράκοι των παραμυθιών;

«Γιατί να χαλάσουν το στομάχι τους κατασπαράσσοντας τους μεθοδικούς μέτριους και μίζερους της εποχής μας; Προτείνω τον τρίτο παγκόσμιο παραμυθοπόλεμο. Χιλιάδες παραμύθια ξεχύνονται από κάθε γωνιά της γης και τους βομβαρδίζουν με όνειρα».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εκπαίδευση
Ανθρώπινα
Ψυχολογία και Ψυχιατρική