Ηλεκτρονική Έκδοση

Κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για Ουκρανία

Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι της γειτονικής της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να μην εμπλακούμε σε μία παλιά, ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεση», δήλωσε ο Κέρι στην τηλεοπτική εκπομπή "Andrea Mitchell Reports" στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να τηρήσει το λόγο της».

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία καλώντας τους «εξωτερικούς παράγοντες» στην περιοχή να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ταξίδευε από την Ουάσιγκτον στη Μινεσότα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της ουκρανικής ηγεσίας να σχηματίσει μία κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού με τη συμμετοχή πολλών κομμάτων.

«Παροτρύνουμε τους εξωτερικούς παράγοντες στην περιοχή να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα, να σταματήσουν την προκλητική ρητορική και τις (προκλητικές) ενέργειες, να υποστηρίξουν μεταβατικές κυβερνητικές δομές που έχουν εγκαθιδρυθεί με δημοκρατικές διαδικασίες και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς όφελος της ενότητας, της ειρήνης και μιας πορείας προς τα εμπρός με την συμμετοχή όσο περισσότερων κομμάτων είναι δυνατόν» τόνισε ο Έρνεστ.

Η Ουάσιγκτον θέλει «να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις τις πολιτικές τους δεσμεύσεις για διαφάνεια όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες» με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για να διασφαλίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρωατλαντική περιοχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
ΗΠΑ
Ρωσία