Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία: Ψηφοφορία για προσωρινή κυβέρνηση

Λίγες ώρες πριν τη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας για την προσωρινή κυβέρνηση, ο εκτελών χρέη προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν «μη δημοφιλή» βήματα για να αποκατασταθούν η οικονομία και η πολιτική της χώρας. Ως πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση της χώρας ο προτεινόμενος πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Προειδοποίηση από την Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Αρσένι Γιάτσενιουκ, η πρόταση των διαδηλωτών της Ουκρανίας για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης (φωτ: AFP) Αρσένι Γιάτσενιουκ, η πρόταση των διαδηλωτών της Ουκρανίας για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης (φωτ: AFP)

Η νέα κυβέρνηση
 
Τον Αρσένι Γιάτσενιουκ πρότειναν οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας. Η υποψηφιότητα του Γιάτσενιουκ ανακοινώθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενώπιον πλήθους συγκεντρωμένων. Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας που είχε καταλάβει το κέντρο του Κιέβου τους τελευταίους 3 μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το περασμένο Σαββατοκύριακο.
 
Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε απαχθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, προτάθηκε ως υπουργός Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Σε μια ένδειξη διχασμού μεταξύ των διαδηλωτών και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα. Η Τιμοσένκο και ο Βιτάλι Κλίτσκο, επίσης ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου.
 
Ποιος είναι ο Γιάτσενιουκ
 
Πρώην υπουργός, ο 39χρονος Αρσένι Γιάτσενιουκ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα πάρει τα ηνία ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου. Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.
Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.
 
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι ένας δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε  ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.
 
Αν και πολύ λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό στο εξωτερικό σε σύγκριση με τον πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, ο Γιάτσενιουκ αποτελεί οικείο πρόσωπο στους διπλωματικούς κύκλους. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2005-2006, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών, το 2007, και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ουκρανίας στην Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με καταγωγή από το Τσερνίβστι (νοτιοδυτική Ουκρανία), ορίστηκε το 2001 υπουργός Οικονομίας της Κριμαίας, της αυτόνομης ρωσόφωνης Δημοκρατίας στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας. Έπειτα από μία σύντομη θητεία στην κεντρική τράπεζα, η Πορτοκαλί Επανάσταση τον οδήγησε το 2005 στον θώκο του υπουργού Οικονομίας. Το 2007 ο Αρσένι Γιάτσενιουκ τέθηκε επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας για κάποιους μήνες, κατά τους οποίους πρόβαλε τις φιλοδυτικές του θέσεις και έκανε προσπάθειες να κάνει οικονομία: μέσα ενημέρωσης υπογράμμιζαν ότι χρησιμοποιούσε συχνά εμπορικές πτήσεις για τις επίσημες αποστολές του. Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
 
Ως υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο το 2010, έλαβε ένα 7% των ψήφων και απέρριψε την πρόταση του νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά, το κόμμα του, το Μέτωπο για την Αλλαγή, αποφασίζει να διαλυθεί για να ενταχθεί στο κόμμα Μπατκίβστσινα (Πατρίδα) της Γιούλιας Τιμοσένκο. Ο Γιάτσενιουκ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
 
Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Ρωσία
Νέα προειδοποίηση προς τη Ρωσία -ότι θα αποτελούσε «ένα σοβαρό λάθος» να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία- απηύθυηαν οι ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να χορηγήσει δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Κίεβο. «Για μια χώρα που έχει μιλήσει τόσο συχνά. . . εναντίον της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα ήταν σημαντικό να λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις καθώς σκέφτεται τις επιλογές στο εθνικά κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας και δε νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι όποιας μορφής στρατιωτική επέμβαση θα παραβίαζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα ήταν ένα τεράστιο, ένα σοβαρό λάθος» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Συμπλήρωσε :«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να διατυπώσουμε μια προσφορά για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 1 δισεκ. δολαρίων και οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων».
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ο Γιατσένιουκ μεταβατικός πρωθυπουργός στην Ουκρανία
Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη