Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ, ΣΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ

Ο εφτάψυχος Ψυχρός Πόλεμος

Η ιδεολογική συγγένεια των υπερδυνάμεων με τον ιμπεριαλισμό συνεχίζεται και στις μέρες μας

Η Ουκρανία μοιάζει μ' ένα εύθραυστο λεπτό κρυστάλλινο ποτήρι, γεμάτο από νιτρογλυκερίνη

Η Κορεατική χερσόνησος έγινε το πρώτο μεταπολεμικό θέατρο αναμέτρησης των πρώην συμμάχων Η Κορεατική χερσόνησος έγινε το πρώτο μεταπολεμικό θέατρο αναμέτρησης των πρώην συμμάχων Οι πρώην σύμμαχοι του αντιναζιστικού μετώπου, 1941-1945 (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ), αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αντί να εδραιώσουν μια νέα ειρηνική και ευημερούσα παγκόσμια κοινωνία, με ανεξάρτητους και συνεργαζόμενους οικονομικούς και πολιτιστικούς πυρήνες, δεν ξέχασαν και την εκλεκτική τους συγγένεια, με τις θεότητες του πολέμου.

Ετσι από τα τέλη του '40 και τις αρχές του '50 και με νωπά ακόμη τα τραύματα από τους εκατομμύρια νεκρούς του Παγκοσμίου Πολέμου και την ισοπέδωση κάθε παραγωγικού μηχανισμού, επιδόθηκαν, με πρόσχημα το ρόλο του προστάτη εθνών με πανάρχαιες πολιτισμικές παρακαταθήκες (Κορέα, Βιετνάμ), σε αιματηρότατες, «περιορισμένες συρράξεις», στο πλαίσιο βέβαια του μεταπολεμικού Ψυχρού Πολέμου, που φέτος συμπληρώνει περίπου 65 χρόνια, από την πρώτη πολύνεκρη «σύρραξη» στην Κορέα.

Τα προσχήματα

Και καθώς φαίνεται, χωρίς κανένα μοιρολατρικό ελαφρυντικό, η ιδεολογική συγγένεια των υπερδυνάμεων με τον ιμπεριαλισμό συνεχίζεται και στις μέρες μας. Με πρόσχημα, όχι βέβαια τους πάλαι ποτέ ασύμβατους ιδεολογικοινωνικά διαφορετικούς κόσμους (Κομμουνισμός, Πολυκομματική Δημοκρατία), αλλά με τον τέλειο εξευτελισμό του ανύπαρκτου ειρηνευτικού ρόλου ενός ΟΗΕ, πειθήνιου υπηρέτη της Ουάσιγκτον, που σπεύδει, δήθεν κατευναστικά, αλλά σκόπιμα, τελευταίος και καταϊδρωμένος, στα συντρίμμια του δικού του ευθυνόφοβου και διπρόσωπου ρόλου του.

Και αφού, προηγουμένως, κάνει «τα στραβά μάτια» στους προσχεδιασμένους διαιρετικούς ρόλους των... «πλανηταρχών»!

Η νέα φάση λοιπόν της μεταπολεμικής, ψυχροπολεμικής επεκτατικής παράδοσης, είναι η πολυεθνική και πολυπολιτισμική Ουκρανία. Συνένωση παραευξείνιων και ανατολικοευρωπαϊκών περιοχών υψίστης στρατηγικής σημασίας, λόγω του γεωπολιτικού της επικέντρου: της Κριμαίας. Και πολύ πριν από τη συμφωνία της Γιάλτας (1945), η ΕΣΣΔ προσάρτησε όλες αυτές τις όμορες περιοχές, που γειτνιάζουν με Ρουμανία και Πολωνία, ως κράτος-μέλος της.

Η αυτοκατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και η αυτοδιάλυση του αμυντικού επιθετικού Συμφώνου της Βαρσοβίας, από το 1990 και μετά, αφύπνισε, όχι μόνον αυθόρμητα, αλλά και με τη βοήθεια των δυτικών κέντρων αποσταθεροποίησης, τις εθνικιστικές, θρησκευτικές, φυλετικές αλλά και διχαστικές νοσταλγίες της προπολεμικής περιόδου, που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα.

Ο ουκρανικός λαβύρινθος

Από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην Ουκρανία, προκύπτει ότι οι τρεις ισχυροί πολιτικοί σχηματισμοί (Ρωσία, ΗΠΑ, Ε.Ε.) δεν είναι διατεθειμένοι να επέμβουν στρατιωτικά. Η μεν Ρωσία αυτοδυνάμως, και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. με κοινό πολιορκητικό κριό το ΝΑΤΟ.

Η θρυλική μάλιστα βορειοατλαντική συμμαχία επί 40 χρόνια λειτουργούσε ως ψυχροπολεμικό αντίρροπο του κομμουνιστικού Συμφώνου της Βαρσοβίας. Και θα όφειλε να διαλυθεί στα 1990-1991, ελλείψει αντίπαλου δέους, αλλά και να παραδώσει τα κλειδιά του οπλοστασίου της, σ' ένα πανευρωπαϊκό σύμφωνο ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.

Ομως τέτοια σύμφωνα ειρηνικής σταθερότητας είναι όχι απλώς αδιανόητα, αλλά και αποκρουστικά για τις ερμαφρόδιτες σοσιαλφιλελεύθερες συμπράξεις των τελευταίων ετών 1990-2013 (Τόνι Μπλερ, Τζορτζ Μπους, Χέλμουτ Κολ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί κ.ά.) που διαδοχικά άναψαν το πράσινο φως για... «συμμαχικές» δολοφονικές επεμβάσεις ή προκλήσεις εμφύλιων σπαραγμών και διαιρέσεων (σε Λιβύη, Αίγυπτο, Ιράκ, Συρία).

Η Ουκρανία όμως φαίνεται να μοιάζει μ' ένα εύθραυστο, λεπτό κρυστάλλινο ποτήρι, γεμάτο από νιτρογλυκερίνη στις τρεμάμενες παλάμες των Αμερικανοευρωπαίων πολεμοκαπήλων. Για τον απλούστατο λόγο ότι η σημερινή Ρωσική Ομοσπονδία είναι όμορη με την Ε.Ε. και δεν είναι φυσικά γεωπολιτικές χώρες μακριά από τις αναπαυτικές πολυθρόνες των κέντρων του οικονομικού νεοαποικισμού.

Το μέλλον του πολυσυλλεκτικού αυτού κρατικού μορφώματος της Ουκρανίας, που διατηρήθηκε στο χώρο της ΕΣΣΔ με το απειλητικό δόγμα της «περιορισμένης κυριαρχίας», μοιάζει σήμερα με παρεία στην κόψη περισσότερο ενός πολιτικο-διπλωματικού ξυραφιού, με πιθανό τερματισμό σε διαιρέσεις και αποσχίσεις.

Με άλλα λόγια, θα έχουμε έναν πόλεμο της μοιρασιάς περισσότερο σε διπλωματικό και λιγότερο σε επίπεδο «ελεγχόμενων συρράξεων». Μιλάμε επομένως για ένα θρίλερ ισορροπίας του τρόμου, όπου θα μπερδεύονται οι γραβατοφορεμένοι διπλωμάτες με τα νεοναζιστικά φαντάσματα του δυτικού τομέα και το τσιμεντωμένο και αδιαίρετο μπλοκ της ρωσόφιλης Κριμαίας.

Το σφαγείο της Κορέας

Πέντε μόλις χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι σύμμαχοι του αντιναζιστικού μετώπου (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ) θα μετατραπούν σε αντιπάλους του πιο ανελέητου Ψυχρού Πολέμου, με πολύνεκρες τοπικές συρράξεις. Η Κορέα, υπό τον βάναυσο κατοχικό ζυγό των Ιαπώνων, που κράτησε 45 χρόνια (1905-1950), θα διαιρεθεί ως ανεξάρτητη το 1950, σε Λαϊκή Δημοκρατία του Βορρά, με πρωτεύουσα την Πιονγκγιάνγκ, και Δημοκρατία της Κορέας του Νότου, με πρωτεύουσα τη Σεούλ και σύνορο τον 38ο γεωγραφικό παράλληλο, που συμπτωματικά περνά και πάνω από τη χώρα μας.

Η διαφορά των καθεστώτων, στις δύο αδελφές χώρες, είναι αποτέλεσμα της γειτνίασης της Κορεατικής χερσονήσου με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με το βόρειο τμήμα της Κορέας που ακολούθησε το κομμουνιστικό καθεστώς. Αλλά και η υπό αστικοδημοκρατικό καθεστώς Νότια Κορέα πάλι είχε τη στήριξη του Πεκίνου, για τον απλούστατο λόγο ότι, όπως η Κορέα έτσι και η Κίνα γνώρισαν τον πιο βάρβαρο, μακρόχρονο και ανελέητο ιαπωνικό ζυγό. Ενας επιπρόσθετος λόγος αυτών την συγκυριών ήταν η βαριά ήττα των Ιαπώνων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ναζιστικού άξονα. Το κοινοβουλευτικό καθεστώς της Νότιας Κορέας ήταν αποτέλεσμα της βοήθειας των συμμάχων του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία).

Ομως, ανεξάρτητα από τη βοήθεια προς τους βόρειους όσο και προς τους νότιους Κορεάτες, η Κορεατική χερσόνησος έγινε το πρώτο μεταπολεμικό θέατρο αιματηρής αναμέτρησης των πρώην συμμάχων. Μάλιστα οι ΗΠΑ μπήκαν στον πολεμικό χώρο υπό το κράτος της επίκαιρης τότε μακαρθικής αντικομμουνιστικής υστερίας.

Ο εμφύλιος και ταυτόχρονα πόλεμος των δύο υπερδυνάμεων διήρκεσε από τις 25.6.1950 έως τις 27.7.1953. Μόνον στην τελική φάση του, ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Μακάρθουρ έχασε 15.000 Αμερικανούς πεζοναύτες, ενώ οι απώλειες των Κινέζων υπολογίζονται σε 80.000. Συνολικές απώλειες για τη Νότα Κορέα: 100.000 Νοτιοκορεάτες και άλλοι 280.000 Δυτικοί σύμμαχοι νεκροί και τραυματίες. Για τη Βόρεια Κορέα: 400.000 νεκροί Βορειοκορεάτες και σύμμαχοι (Κινέζοι) και 486.000 τραυματίες.

Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, που πολέμησε, ελέω ΝΑΤΟ, υπέρ των Νοτίων, έδωσε 187 νεκρούς και 614 τραυματίες.

Η βιετναμική αντίσταση

Ο πόλεμος του Βιετνάμ είναι η μεγαλύτερη σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης στη μεταπολεμική ιστορία. Οι ΗΠΑ, που πολέμησαν για τους Νοτίους, έδωσαν 58.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες, αλλά και περίπου 10.000 καταρριφθέντα αεροσκάφη.

Ο πόλεμος Βορείων-Νοτίων με ενεργό ανάμιξη των Αμερικανών άρχισε το 1965 και έληξε στις 30 Απριλίου 1975, με την κατάληψη της Σαϊγκόν από τα στρατεύματα του Χο Τσι Μινχ. Στις 2 Ιουλίου του ίδιου χρόνου ανακηρύχθηκε η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Η βιετναμική αντίσταση έπληξε το 16% (νεκροί-τραυματίες) του βιετναμικού πληθυσμού. Βασική πηγή εφοδιασμού των κομμουνιστικών δυνάμεων στον πόλεμο αυτό ήταν η ΕΣΣΔ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΟΥΚΡΑΪΝΑ» Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ

Στη Μόσχα ο Γιανουκόβιτς, στα σύνορα ο στρατός

Πίνοντας βότκα στον 11ο όροφο κεντρικού ξενοδοχείου της Μόσχας, το οποίο φέρει και το συμβολικό όνομα «Ουκράινα», ο καταζητούμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία.

Τύπος, τραυματιοφορείς - νοσηλευτές και υποστηρικτές της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στο στόχαστρο, σύμφωνα με την «εικαστική παρέμβαση» στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου Τύπος, τραυματιοφορείς - νοσηλευτές και υποστηρικτές της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στο στόχαστρο, σύμφωνα με την «εικαστική παρέμβαση» στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου Αν και το ρωσικό ΥΠΕΞ, αλλά και ο γραμματέας Ενημέρωσης του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωναν άγνοια για το πού βρίσκεται ο Γιανουκόβιτς, κάτι που έκαναν και στην περίπτωση Σνόουντεν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο έκπτωτος πρόεδρος έφτασε στο κεντρικό ξενοδοχείο της Μόσχας το απόγευμα της Τρίτης, μαζί με τη συνοδεία του, ανάμεσα στην οποία ήταν και ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Μηνύματα

Τον Ουκρανό πρόεδρο είδε γνωστός ολιγάρχης, αλλά και υψηλόβαθμος αξιωματούχους, ενώ η όλη επιχείρηση φυγάδευσης Γιανουκόβιτς οργανώθηκε από την ελίτ της FSB. Η κίνηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, κάλλιστα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα μήνυμα το οποίο έχει τίτλο «Από τη Ρωσία με αγάπη» και αποδέκτες του έχει τόσο την ουκρανική κυβέρνηση όσο και τη Δύση.

Το δεύτερο και πιο ηχηρό μήνυμα το εξέπεμπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν έδινε στον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού την εντολή το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ παράλληλα διέτασσε να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας άσκηση στη δυτική Ρωσία, η οποία θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα. Μπορεί ο Ρώσος υπουργός να διέψευσε πως η άσκηση σχετίζεται με το θερμό μέτωπο της Ουκρανίας, ωστόσο, πέραν του εαυτού του, ο κ. Σοϊγκού προφανώς δεν έπεισε κανέναν άλλο για αυτό.

Την ίδια στιγμή η ρωσική πολεμική μηχανή έδειχνε τα δόντια της και εντός των ουκρανικών συνόρων. Ο ρωσικός στόλος στην περιοχή της Κριμαίας ενισχύθηκε, ενώ κινήσεις και εντός του χερσαίου τμήματος της Ουκρανίας και συγκεκριμένα στη Γιάλτα φέρεται πως έγιναν και από τις ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού.

Μπορεί σε όλα τα επίπεδα η Μόσχα να διαψεύδει πως επίκειται επέμβαση στην Ουκρανία, όμως τα γεγονότα, όπως αυτά που διαδραματίστηκαν χθες στη Συμφερούπολη, δείχνουν πως αυτή τη στιγμή αρκεί να ανοίξει το πρώτο ρουθούνι για να αναλάβει δράση η Ρωσία.

Η απόσχιση

Χθες μπροστά από το Κοινοβούλιο της Συμφερούπολης, το οποίο επρόκειτο να εξετάσει τόσο την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα ύστερα από την αποπομπή Γιανουκόβιτς όσο και το ζήτημα της απόσχισης, εκτυλίχτηκαν συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού και των Τατάρων, της εμπροσθοφυλακής της δυτικής Ουκρανίας. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του (από έμφραγμα κάνουν λόγο οι πληροφορίες) και άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Τη στιγμή που διαδραματίζονταν όλα αυτά, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ με μήνυμά του στο twitter υποστήριζε πως: «Η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας σίγουρα δεν επιθυμεί να μείνει στη νέα ουκρανική δημοκρατία». Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες φυτρώνουν η μια μετά την άλλη στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, δίνουν άρωμα από τη στάση που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ρωσία.

Λάδι στη φωτιά και επιμέρους εκνευρισμό έφεραν στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας-ΝΑΤΟ και κυρίως η προθυμία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα στο Κίεβο. Σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα η Ρωσία επέλεξε να απαντήσει σχεδόν με το ίδιο νόμισμα στη Δύση.

Με ανακοίνωσή του ο Ρώσος υπουργός Αμυνας αποκάλυψε πως η χώρα του, πέραν των ναυτικών βάσεων που διαθέτει σε Κούβα, Συρία, Βιετνάμ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας για την ίδρυση επιπλέον βάσεων στη Βενεζουέλα, τη Νιγηρία, τις Σεϊχέλες και τη Σιγκαπούρη.

Οι Ελληνες

Τα απόνερα του ουκρανικού εμφυλίου πολέμου απειλούν, δυστυχώς, και τους τουλάχιστον 160.000 Ελληνες ομογενείς. Πέραν του γεγονότος πως τις επόμενες ώρες μπορεί να βρεθούν στο μέσο μια εμφύλιας ανάφλεξης, η νέα φιλοδυτική κυβέρνηση απαγόρευσε την εκμάθηση όλων των ξένων γλωσσών, άρα και της ελληνικής, η οποία διδάσκεται σε πανεπιστήμια, αλλά και σχολεία της Ουκρανίας.

Με τις επόμενες ώρες να είναι εξαιρετικά δύσκολες, η ευχή είναι έστω και στο παρά ένα η μία από τις δυο πλευρές να επιλέξει τη σύνεση, γιατί αλλιώς οι επιπτώσεις από έναν πόλεμο στην Ουκρανία με τη συμμετοχή της Ρωσίας θα είναι ανυπολόγιστες για ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ουκρανία