Έντυπη Έκδοση

Το ΝΑΤΟ υπέρ της «δημοκρατικής ανάπτυξης» της Ουκρανίας

Συναγερμό σήμαναν στη Δύση οι ασκήσεις στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα, με το ΝΑΤΟ να προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς τη Μόσχα να μην αμφισβητήσει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, που συναντώνται στις Βρυξέλλες, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι τα 28 μέλη της Συμμαχίας «θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα, τη δημοκρατική της ανάπτυξη και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της».

Οι αρχές αυτές αποτελούν «παράγοντες-κλειδιά της σταθερότητας και της ασφάλειας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου» υπογράμμισαν ακόμη οι υπουργοί, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν «πολύ στενά» τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το μήνυμα προς τη Ρωσία ήταν σαφές: εάν η Μόσχα θέσει σε κίνδυνο αυτούς τους παράγοντες σταθερότητας, το ΝΑΤΟ θ' αντιδράσει αναλόγως. Για να μην οδηγήσουν όμως εκ των προτέρων τα πράγματα στα άκρα, οι ΥΠΕΘ φρόντισαν να επισημάνουν παραλλήλως την ανάγκη «πολιτικού διαλόγου» που θ' ανταποκρίνεται «στις δημοκρατικές επιδιώξεις του συνόλου του ουκρανικού λαού».

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος, σε μια έμμεση αναφορά στη Ρωσία, κάλεσε τους «εξωτερικούς παράγοντες» ν' αποφύγουν κάθε «πρόκληση» στην ουκρανική κρίση και να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Πιο ευθύς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό: «Δηλώνουμε σαφώς ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πει ότι θα το κάνει και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να τηρήσει την υπόσχεσή της». Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν αντιπαράθεση με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης αλλά να μπορέσει ο ουκρανικός λαός να επιλέξει το μέλλον του.

Στον ίδιο άξονα, με ένα συνδυασμό προειδοποιήσεων προς τη Μόσχα αλλά και προσπάθειας κατευνασμού της, κινήθηκαν χθες οι περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες. Το Λονδίνο επισήμανε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις επιλογές των Ουκρανών πολιτών, ενώ το Βερολίνο επισήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας και ότι στην αλληλεγγύη αυτή δεν τίθεται θέμα Ανατολής-Δύσης.

Ειδικότερα, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξει λύση στην Ουκρανία». Εποικοδομητική συνεισφορά στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης ζήτησε από τη Μόσχα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, λέγοντας: «Η Ρωσία μπορεί μόνο να κερδίσει από την επιτυχία της Ουκρανίας και κινδυνεύει να χάσει πολλά αν η Ουκρανία αποτύχει».

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ουκρανία
ΝΑΤΟ