Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Η κρίση στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί στην Κριμαία προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Ευρώπη. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

φωτ: AFP φωτ: AFP

Ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα "κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις" ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία από ενόπλους.
 
Υπό κατάληψη από "δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού" τελούν τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Τα κτίρια έχουν περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτά. Και στα δύο κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχει υψωθεί η ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής και δίπλα σε αυτήν συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.
 
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορεί ότι οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται "να λάβουν μέτρα" διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια. Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιάς "αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις", σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.
 
Μετά την κρίση στην Ουκρανία, ομάδες που διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία έχουν ξεκινήσει να ασκούν πιέσεις στους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
 
Απέναντι στη φιλορωσική διαδήλωση έχουν συγκεντρωθεί ομάδες Ουκρανών και κυρίως Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς Ι.Στάλιν.
 
Την ίδια ώρα και αιφνιδιαστικά από χθες ρωσικά στρατεύματα του Δυτικού και Κεντρικού Τομέα έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες μετακινήσεις τους, που προβλέπουν τα σχέδια των ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν έως και 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί. Για τις ανάγκες των έκτακτων γυμνασίων έχουν εκδοθεί φύλλα πορείας και σχετικές οδηγίες, που αφορούν στη μερική ή ολική χρήση σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων, εθνικών οδών και εκτάσεων σε αρκετή απόσταση από τα μόνιμα στρατόπεδα και με προορισμό τις προβλεπόμενες θέσεις μάχης.
 
Σημαντικές δυνάμεις τεθωρακισμένων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν ήδη φορτωθεί σε σιδηροδρομικούς συρμούς και μεταφέρονται προς τον προορισμό τους. Στο πλαίσιο του ελέγχου της πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κάποιες μονάδες έχουν διαταχθεί να πραγματοποιήσουν πορείες με δικά τους μέσα σε απόσταση μεγαλύτερη των χιλίων χιλιομέτρων, ενώ άλλες, όπως οι αλεξιπτωτιστές του Πσκοφ, έχουν επιβιβαστεί σε αεροπορικά μέσα και αναμένουν διαταγές για περαιτέρω μεταφορά τους σε άγνωστο προορισμό.
 
Ανησυχία για τη στάση της Ρωσίας
 
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.
 
Ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που θα "κλιμακώσουν την ένταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις" μέσω Twitter.
 
Η κατάληψη από ενόπλους της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και του κτιρίου του κοινοβουλίου στην Κριμαία μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ραντοσλάβ Σικόρσκι. "Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα και απευθύνω προειδοποίηση προς αυτούς που το έκαναν και εκείνους που τούς το επέτρεψαν, γιατί κάπως έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις. Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο", είπε  σε συνέντευξη Τύπου. Η Γερμανία ανησυχεί για τα γεγονότα στην Κριμαία, δήλωσε και η γερμανίδα υπουργός 'Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, σύμφωνα με την οποία μία διαίρεση της Ουκρανίας πρέπει να αποφευχθεί.
 
Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΝΑΤΟ
Για το ίδιο θέμα
Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Ένταση στην Κριμαία