Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Ουκρανία

Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Δηλώσεις για συνεργασία Δύσης - Ρωσίας, αλλά και στρατιωτικές πιέσεις

Τελευταία ενημέρωση:

Προκρίνοντας πολιτικές λύσεις μέσω διαλόγου, τόσο η Ε.Ε., όσο και η Ρωσία, κυλούν οι ώρες για την Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα και όσοι τους υποστηρίζουν από το εξωτερικό, λειτουργούν και σε άλλες παράλληλες ταχύτητες, προσπαθώντας να διαμορφώσουν τετελεσμένα και καλύτερους όρους για την πλευρά τους.

Η Ρωσία θα πρέπει "να κρατήσει το λόγο της" και "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς εντείνεται η κρίση στην Κριμαία, τη χερσόνησο των ρωσόφωνων στη νότια Ουκρανία. "Όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα κα την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανέλαβε αυτήν την δέσμευση και είναι σημαντικό να κρατήσει το λόγο της. Ο κόσμος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

"Στηρίζουμε και οι δύο μια ενωμένη και δημοκρατική Ουκρανία και υποστηρίζουμε την επιδίωξη του ουκρανικού λαού να ζήσει σε μια δημοκρατική κοινωνία που θα σέβεται τους νόμους, χωρίς διαφθορά και χωρίς εκφοβισμούς", συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. "Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την κατάσταση στην Κριμαία", όπου σταθμεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε. "Εάν ο ουκρανικός λαός επιθυμεί στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη (...) θα δεχτούμε με ικανοποίηση αυτήν τη θέση. Όμως το θέμα δεν είναι να αναγκάσουμε τον ουκρανικό λαό να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.

Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα Ουκρανία, με ισχυρές σχέσεις με τους γείτονές της και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας", τόνισε. Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι "το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας".

"Διαπίστωσα ότι η Ρωσία είχε την ίδια άποψη με εμάς για το θέμα αυτό, δηλαδή ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η εδαφική ακεραιότητα", είπε. Η Μέρκελ παρατήρησε ωστόσο ότι "ουσιαστικής σημασίας για το καλό της Ουκρανίας" είναι η νέα κυβέρνηση να εργαστεί για όλο τον λαό, συμπεριλαμβανομένου και "του μεγάλου ποσοστού των Ρώσων" της χώρας. Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά «μια κυβέρνηση των νικητών» στην οποία περιλαμβάνονται ακραίοι εθνικιστές, υπονοώντας ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη την 21η Φεβρουαρίου μεταξύ του αποπεμφθέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των αντιπάλων του να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει «ξεχαστεί». «Αντίθετα σχηματίζεται μια "κυβέρνηση των νικητών", στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ακραίων εθνικιστών», πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.

Ενδιαφέρουσα είναι πάντως η δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το συμφέρον όλων των Ουκρανών και όσες συμφωνίες υπογραφούν θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ο Λουκασέβιτς επεσήμανε ότι δυτικές χώρες έχουν απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις να γίνουν κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, προτού επιδεινωθεί.

«Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, με την ξεκάθαρη κατανόηση ότι θα είναι ειλικρινής και θα βασίζεται στην ικανότητα όχι μόνο να υπογραφούν αλλά και να εφαρμοστούν συμφωνίες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα ολόκληρου του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε. Εξάλλου ο Λουκασέβιτς δήλωσε ότι τα σχόλια αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ισοδυναμούν με ανάμειξη από την πλευρά του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και επεσήμανε ότι «και πάλι προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις για τον ουκρανικό λαό».

 


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
 

Πάντως για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου από την Ροστόφ στον Ντον, μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη αυτή, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ όπου το περασμένο Σάββατο ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο. Έκτοτε δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.


Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή την 25η Μαΐου ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας σε αυτή την φιλορωσική χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;». Η Κριμαία διαθέτει ήδη το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters, Γερμανικό

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ουκρανία: Ψηφοφορία για προσωρινή κυβέρνηση
Ένταση στην Κριμαία
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία
Ουκρανία: Βγάζουν εκτός νόμου το ΚΚ - απαγορεύουν τις μειονοτικές γλώσσες