Έντυπη Έκδοση

ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΑΙ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕ 2,09 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Λεφτά από το Βορρά κατά της ακραίας φτώχειας

Το δεύτερο πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το Open Society Foundation -ιδρυτής και πρόεδρός του είναι ο Τζορτζ Σόρος- και με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ―, προβλέπει την ανακατασκευή του 2ου ορόφου του κτηρίου του Παλαιού Φρουραρχείου

Το Παλαιό Φρουραρχείο (φωτογραφία αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ) Το Παλαιό Φρουραρχείο (φωτογραφία αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ) Συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων με 2,06 εκατ. ευρώ υπογράφτηκε προχθές μεταξύ εκπροσώπων του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου (ΚΥΑΔΑ) και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), παρουσία του δημάρχου Γ. Καμίνη, της υφυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας Ingvild Naes Stub και του πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα κ. Larsen.

Με δότριες χώρες την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λίχτενσταϊν, ο μηχανισμός αυτός αποτελεί ουσιαστικά την ανταπόδοση τρίτων ευρωπαϊκών κρατών στην Ε.Ε. για τα οφέλη που αποκομίζουν από την Εσωτερική Αγορά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφησαν τρεις συμβάσεις, που αφορούν ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη δύο ξεχωριστών και διακριτών σχεδίων «με αλληλοσυμπληρούμενα οφέλη για τους πολίτες», όπως ανακοινώθηκε. Το πρώτο πρόγραμμα, με τελικό αποδέκτη το ΚΥΑΔΑ, χρηματοδότηση 2,06 εκατ. ― και διάρκεια 14 μήνες, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κόμβος αλληλοβοήθειας

Αφορά πρωτίστως στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας των Πολιτών», μιας δομής που σχεδίασε και υλοποίησε ο δήμος, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας.

Προβλέπει την έκδοση 46.368 κουπονιών αξίας 40 ευρώ το καθένα, τα οποία θα διανεμηθούν σε 3.717 νοικοκυριά (8.742 άτομα - αποδέκτες κουπονιών), ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ, οι οποίοι θα προμηθεύονται τα κουπόνια αυτά από τον φορέα και θα τα εξαργυρώνουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων της επιλογής τους. Τα καταστήματα λιανικής θα προσκληθούν από τον ΚΥΑΔΑ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ακολουθώντας τις προδιαγραφές που θα τεθούν για την εύρυθμη λειτουργία διάθεσης των κουπονιών.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση του street-work που διεξάγει ήδη καθημερινά το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, με μία επιπλέον ομάδα, η οποία θα στοχεύει στην προσέγγιση και στήριξη ουσιοεξαρτημένων αστέγων που διαβιούν στο δρόμο.

Το Παλαιό Φρουραρχείο

Το δεύτερο πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το Open Society Foundation -ιδρυτής και πρόεδρός του είναι ο Τζορτζ Σόρος- και με χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ―, προβλέπει την ανακατασκευή του 2ου ορόφου του κτηρίου του Παλαιού Φρουραρχείου, στον 1ο όροφο του οποίου στεγάζεται ήδη ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, η φιλοξενία φορέων για την παροχή υπηρεσιών σε όσους στερούνται την πρόσβαση σε αυτές. Μεταξύ άλλων θα παρέχονται δωρεάν νομικές υπηρεσίες, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, υπηρεσίες εργασιακής ενδυνάμωσης και επανένταξης, κ.ά.

Σημειώνουμε ότι ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών» αποτελεί το σημείο συνάντησης δωρητών και αποδεκτών ειδών διατροφής, ρουχισμού και αντικειμένων. Με σλόγκαν «Ο,τι σου περισσεύει, κάποιος άλλος το χρειάζεται» επιχειρεί να ενισχύσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρωτίστως σε τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις ποσότητες που δέχεται. Ο Κόμβος αποδέχεται δωρεές τόσο από εταιρείες όσο και από ιδιώτες και πλέον συμμετέχει σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από διεθνείς πόρους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματοδότηση
Νορβηγία
Ισλανδία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Δήμος Αθηναίων
Αλληλεγγύη
Λιχτενστάιν