Έντυπη Έκδοση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΜΗΝΥΜΑ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, με όπλα και διαγγέλματα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με το διορισμό του Αρσένι Γιατσένιουκ ως προσωρινού πρωθυπουργού, την επανεμφάνιση του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς στη Ρωσία και την κατάληψη του τοπικού κυβερνείου και του Κοινοβουλίου της Κριμαίας από ρωσόφιλους ενόπλους.

Πορεία ρωσόφωνων στη Συμφερούπολη Πορεία ρωσόφωνων στη Συμφερούπολη Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μοχίλιοφ, περίπου 50 άνδρες εφοδιασμένοι με «εξελιγμένα όπλα» έκαναν στη διάρκεια της νύχτας κατάληψη των δύο κτηρίων (τοπικό Κοινοβούλιο και έδρα της τοπικής κυβέρνησης αντίστοιχα) στη Συμφερούπολη, ύψωσαν τη ρωσική σημαία και χθες εμπόδισαν τους υπαλλήλους να εισέλθουν. Ο Μοχίλιοφ είπε ακόμη ότι προσπάθησε εις μάτην να διαπραγματευτεί με τους καταληψίες ενώ αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι όταν τους ρώτησε ποιοι είναι, ένας ένοπλος απάντησε «είμαστε η Ρωσία».

Η αντίδραση του Κιέβου ήταν άμεση. Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έθεσε σε συναγερμό την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την περιοχή γύρω από τα κτήρια προκειμένου ν' «αποφευχθεί αιματοχυσία του άμαχου πληθυσμού». Ο ασκών χρέη προέδρου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε το ρωσικό στόλο που σταθμεύει στην Κριμαία να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε κίνηση: «Ολοι οι στρατιώτες πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος που ορίζουν οι συμφωνίες. Οποιαδήποτε μετακίνηση ένοπλων στρατιωτών θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση».

Ο Γιανουκόβιτς

Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Μέσα σ' αυτό το ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα, ο Γιανουκόβιτς έκανε την επανεμφάνισή του μέσω «διαγγέλματος προς τον ουκρανικό λαό» που εστάλη στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένος να ζητήσει προστασία από τη Ρωσία «έναντι ενεργειών των εξτρεμιστών», δηλώνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν νόμιμο πρόεδρο της χώρας και χαρακτηρίζει «παράνομα» όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Κοινοβούλιο.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλώνει αποφασισμένος να «παλέψει μέχρι τέλους» για την εφαρμογή της συμβιβαστικής συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής -η οποία έχει ωστόσο καταστεί ντε φάκτο άκυρη από τις εξελίξεις-, ενώ επικαλείται και τις εντάσεις στην Κριμαία: «Είναι προφανές ότι ο λαός στις νοτιοανατολικές περιοχές και στην Κριμαία δεν αποδέχεται το κενό εξουσίας και την αυθαιρεσία που κυριαρχούν στη χώρα όταν οι υπουργοί διορίζονται από τον όχλο της πλατείας».

Ρωσικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Μόσχα ικανοποίησε το αίτημα Γιανουκόβιτς για εγγύηση της προσωπικής του ασφάλειας σε ρωσικό έδαφος.

«Καμικάζι»

Στο Κίεβο, το ουκρανικό Κοινοβούλιο διόρισε χθες πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης τον Αρσένι Γιατσένιουκ, επικεφαλής του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών δεν έκρυψε τις τεράστιες δυσκολίες που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

Τεθωρακισμένο όχημα έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια περίοδο που εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι Τεθωρακισμένο όχημα έξω από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια περίοδο που εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι Επικαλούμενος την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας, έκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση καμικάζι», υποχρεωμένη να λάβει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ενώ προανήγγειλε αίτημα βοήθειας προς το ΔΝΤ. Κατηγόρησε το καθεστώς Γιανουκόβιτς ότι άδειασε τα κρατικά ταμεία ενώ κάλεσε τους Ρώσους να τιμήσουν τη φιλική και εταιρική σχέση Κιέβου-Μόσχας και να μην απειλήσουν την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα. Εδωσε τέλος το στίγμα μιας ευρωπαϊκής πορείας της χώρας λέγοντας ότι «η Ουκρανία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη ως μέλος της Ε.Ε.».

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης (Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.bbc.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία