Έντυπη Έκδοση

«Είμαστε ήσυχοι και νομοταγείς»

Προσηλωμένοι στην ενότητα δηλώνουν οι Ελληνες της Ουκρανίας

Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας δηλώνουν οι περίπου 100.000 Ελληνες που ζουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για επιθέσεις σε βάρος του Ελληνισμού είναι «κακόβουλη», «ανυπόστατη» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για διώξεις κατά ομογενών στην Ουκρανία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας, στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αναφέρει: «Θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι περίπου 100.000 ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, δεν συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις, ούτε υποδαυλίζουν εθνικιστικά στοιχεία, αλλά παραμένουν ενωμένοι και αδελφωμένοι και δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ενότητα της Ουκρανίας».

Στο ίδιο κείμενο οι ομογενείς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, αλλά και την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση: «Επαναλαμβάνουμε με τον πιο κατηγορηματικό και υπεύθυνο τρόπο ότι οι ομογενείς τηρούν υπεύθυνη στάση, είμαστε ενωμένοι και δεν έχουμε αποτελέσει αντικείμενο στοχοποίησης ή εχθρικών πράξεων. Δεν καταλαβαίνουμε συνεπώς για ποιον λόγο εκφράζονται αυτές οι απόψεις...».

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής Φιλολογίας του Ταυρικού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερούπολη, υπογραμμίζει ότι «οι Ελληνες της Κριμαίας ανησυχούν για το μέλλον τους όσο ανησυχούν όλοι οι άλλοι λαοί που αντιμετωπίζουν την παρούσα, κρίσιμη -για την ειρήνη- κατάσταση».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι Ελληνες εκεί είναι ρωσόφωνοι, όπως και το περίπου 65% του πληθυσμού της χερσονήσου.

Στην Κριμαία, 60% των κατοίκων μιλούν ρωσικά. Η χώρα παραχωρήθηκε στην Ουκρανία από τον Νικίτα Χρουσ-τσόφ το 1954, όταν η Ουκρανία ήταν δημοκρατία της ΕΣΣΔ. Μετά το 1991, όταν η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα έλαβε το καθεστώς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Το 1997 υπεγράφη συμφωνία με τη Ρωσία που προέβλεπε τη διατήρηση ναυτικής βάσης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την τελευταία στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2017. Μάλιστα, το 2012, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την ιδιότητα του προέδρου της Ουκρανίας, ενέκρινε την επέκταση του συμβολαίου για άλλα 25 χρόνια - έως το 2042.

Στην Κριμαία, εκτός των Ελλήνων, κατοικούν επίσης οι τουρκικής καταγωγής Τάταροι, οι οποίοι αποτελούν τη σημαντικότερη μειονότητα, αρνητικά διακείμενη προς τη Μόσχα, λόγω του μαζικού εκτοπισμού των προγόνων τους από τον Στάλιν.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία