Έντυπη Έκδοση

Βάζουν πόδι στη Γεωργία οι ΗΠΑ, δίνουν και συμβουλές

Τις διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενισχύει η στάση της Ουάσιγκτον, που, ενώ προειδοποιεί τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ανακοινώνει ταυτόχρονα τη δική της πολιτική και οικονομική διείσδυση στη Γεωργία, για να διευκολύνει την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές, απαντώντας ουσιαστικά στα σχέδια της Ρωσίας για διεύρυνση της μόνιμης στρατιωτικής της παρουσίας διεθνώς.

«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία ο Αμερικανός ΥπΕξ Τζον Κέρι αποκαλύπτοντας ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει δάνειο 1 δισ. δολαρίων στο Κίεβο. «Η Ρωσία, χώρα που έχει μιλήσει τόσο συχνά εναντίον της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα ήταν σημαντικό να λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις καθώς σκέφτεται τις επιλογές στο εθνικά κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας και δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι όποιας μορφής στρατιωτική επέμβαση θα παραβίαζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα ήταν ένα τεράστιο, ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σε παράλληλες εξελίξεις, και μετά τη συνάντησή του με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Γκαριμπασβίλι, ο Κέρι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρόκειται να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς τη Γεωργία ώστε να υποστηριχθούν οι διαδικασίες της ευρωατλαντικής της ολοκλήρωσης, χωρίς όμως να προχωρεί σε λεπτομέρειες για το σχέδιο της Ουάσιγκτον.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, έχει ήδη συναντήσει τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν «εξασφαλίζοντας» τις διαβεβαιώσεις του για υποστήριξη στις προσπάθειες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να επιτύχει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Δύση και να προσελκύσει περισσότερες δυτικές επενδύσεις.

(Πηγές: BBC, www.cnn.com, ΑΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γεωργία
Ουκρανία
ΗΠΑ