Ηλεκτρονική Έκδοση

Eυθύνες στη Ρωσία επιρρίπτει το Κίεβο

Ένοπλοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Κριμαίας

Εντολή Πούτιν να συνεχιστούν οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου

Τελευταία ενημέρωση:

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Κριμαία, η οποία ταλανίζεται μετά την πρόσφατη πολιτική κρίση στην Ουκρανία. Ένοπλοι κατέλαβαν τα δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι πρόκειται για εισβολή και κατοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Περιπολία ενόπλων σε αεροδρόμιο της Κριμαίας (φωτ: Περιπολία ενόπλων σε αεροδρόμιο της Κριμαίας (φωτ:

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη των αεροδρομίων ενώ το Κίεβο ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα αναμένεται συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς.
 
"Είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες" είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέφ Αβάκοφ μέσω Facebook, κατηγορώντας τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας. Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα από την  κατάληψη των αεροδρομίων που σύμφωνα με τον Αβάκοφ πραγματοποιήθηκε από μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων. 
 
Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ εξάλλου μετέδωσε ότι ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Μπελμπέκ της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, για να αποτρέψουν την άφιξη "μαχητών".
 
Ωστόσο, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.
 
Εν τω μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Η ανακοίνωση προσθέτει ακόμη ότι ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της της Κριμαίας για ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις απηύθυνε η Ουκρανία ζητώντας την έκτακτη σύγκλησή του υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Παράλληλα το κοινοβούλιο στο Κίεβο κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή. Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσεότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα δηλ.1000 ευρώ.
 
Νωρίτερα, σήμερα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης λειτουργεί  κανονικά, ότι επιτρέπεται η πρόσβαση και ότι οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, ωστόσο περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.
 
Μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκ των ενόπλων είπε ότι είναι εθελοντές που θέλουν να διατηρήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα φτάσει κάποιο αεροσκάφος από τη δυτική Ουκρανία που να μεταφέρει υποστηρικτές του νέου καθεστώτος του Κιέβου.
 
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου -ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.
 
 

Φωτογραφία των ενόπλων που δημοσιεύει το Reuters Φωτογραφία των ενόπλων που δημοσιεύει το Reuters

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ουκρανικό αίτημα στη Ρωσία για έκδοση του Γιανουκόβιτς
Εξετάζουν την κήρυξη της Κριμαίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης