Έντυπη Έκδοση

Οσο κυματίζει η σημαία, η Ρωσία δεν θα επέμβει

Ηταν Φεβρουάριος του 1999, όταν λίγες ημέρες ύστερα από τον περίεργο ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ομάδα Κούρδων προχωρούσε σε κατάληψη του παλιού κτηρίου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Χάρη στην παρέμβαση της FSB η κατάληψη κράτησε ελάχιστες μόλις ώρες.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης δύο διπλωμάτες μας ζήτησαν να δουν από κοντά τον τότε αρχηγό της FSB και ύστερα από ένα χρόνο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε εκείνη τη συνάντηση ο Ρώσος πρόεδρος είχε προβλέψει αυτό που γίνεται σήμερα. Συγκεκριμένα τούς υπενθύμισε πως όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία το 18ο αιώνα πήρε την Κριμαία, συμφώνησε πως όσο κυματίζει η ρωσική σημαία, η Ρωσία δεν θα επέμβει.

Προφητείες

Μάλιστα, εκτός από τις αναταραχές που γίνονται σήμερα, είχε προβλέψει και πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας για την Κριμαία, εξαιτίας της αύξησης της εποίκησης των Τούρκων, αλλά και των Τατάρων στην περιοχή. Για το λόγο μάλιστα αυτό είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προβούν σε κινήσεις, τόσο για την προστασία του ποντιακού ελληνισμού στην Κριμαία όσο και για την επιστροφή όσων είχαν φύγει, με σκοπό να μη γείρει η πλάστιγγα υπέρ των Τατάρων και των Τούρκων. Πράγμα που δυστυχώς έγινε.

Ακριβώς 15 χρόνια μετά, η προφητεία με ένα συμβολικό τρόπο επαληθεύτηκε. Στο πρόσωπο της ρωσικής σημαίας, σήμερα ο Πούτιν βλέπει την απειλή προς το ρωσικό πληθυσμό, από Τάταρους, Τούρκους και νεοναζιστές, επομένως οι κινήσεις που έκανε η Μόσχα, μέχρι και την Πέμπτη που γραφόταν το συγκεκριμένο κείμενο, θύμιζαν μονόδρομο.

Η πόλη της Συμφερούπολης ξύπνησε την Πέμπτη με δυνάμεις ενόπλων να έχουν καταλάβει το τοπικό κοινοβούλιο και την τοπική έδρα της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που οπλισμένη πολιτοφυλακή χτένιζε την περιοχή. Εντός των ρωσικών συνόρων, πέραν της άσκησης των ρωσικών στρατευμάτων που διέταξε ο Πούτιν, και ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα «έγλειφαν» τον εθνικό εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Εκτός από την πολεμική προετοιμασία, η Μόσχα δηλώνει και με άλλα μέσα ότι επιθυμεί να επιβάλει την παρουσία της στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, η Ρωσία σκοπεύει να διαθέσει ως αρχή το ποσό των 5 δισ. δολ. στην Κριμαία, τόσο για επενδύσεις όσο και για ενίσχυση του πληθυσμού. Γεγονός που σημαίνει ότι η Ρωσία έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για την περιοχή.

Η συγκεκριμένη στάση της Μόσχας δένει και από την ξεκάθαρη στάση του έμπειρου διπλωμάτη και Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με την οποία η χώρα του δεν αναγνωρίζει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, διπλωματική στάση που συνεπάγεται και με έμμεση άρση της αναγνώρισης προς το ουκρανικό κράτος. Ο Ρώσος πρόεδρος, που μέχρι την Πέμπτη δεν είχε μιλήσει με λόγια, αλλά μόνο με πράξεις, δεν έκρυβε την οργή του προς τους συνεργάτες του, δηλώνοντας πως η υπομονή του έχει εξαντληθεί και πως δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε μια ομάδα νεοναζιστών πρώτον να χαιρετούν ναζιστικά και, το κυριότερο, να απειλούν μια ολόκληρη χώρα.

Μονόδρομος

Το Κρεμλίνο βλέποντας την αντίπαλη μεριά, όχι απλά να μην έχει διάθεση για διάλογο, αλλά αντίθετα να ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά, αντιλαμβάνεται πως αν δεν δώσει αυτή τη στιγμή μια απάντηση, τα πράγματα στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα, όχι μόνο για τους Ρώσους της Ουκρανίας αλλά και για την ίδια τη Ρωσία.

Με το σκηνικό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία φέρει την απόλυτη στήριξη της Δύσης, να έχει άρωμα αρχής Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τον πρωθυπουργό της να χαιρετά ναζιστικά, τους υπουργούς της να απαγορεύουν την ομιλία όλων των μειονοτικών γλωσσών και πρωτοκλασάτα στελέχη της σε κάθε ευκαιρία να δηλώνουν «Θάνατο σε Εβραίους - Ρώσους - Κομμουνιστές», τα περιθώρια που έχει το Κρεμλίνο να μην αντιδράσει είναι περιορισμένα. Παράμετρος της νέας μέρας είναι πως η Ουκρανία πολύ σύντομα μπορεί να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ!

Οι ανησυχίες δεν περιορίζονται εκεί, καθώς η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως μετά την Ουκρανία στο βάθος του γεωστρατηγικού στόχου της Δύσης, σειρά έχει η Ρωσία. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής του ουκρανικού «δράματος», ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με έγκυρα ρωσικά μέσα, φέρεται πως από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται στη Μόσχα. Αν αυτό επαληθευτεί, το Κρεμλίνο πέραν της φιλοξενίας που του προσφέρει, προφανώς θα του ζητήσει, σε περίπτωση που υπάρξει σύρραξη, τη συμβολή του, καθώς στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να έχει μεγάλο έρεισμα.

Η διά της βίας καθαίρεση Γιανουκόβιτς δυστυχώς επέφερε αυτόματα και ένα μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς ο πρώην πρόεδρος, που κατάγεται από εκεί, τους παρείχε προστασία. Δυστυχώς και παρά τα εκατοντάδες και διαχρονικά αιτήματα τόσο των ομογενών μας αλλά και τις προειδοποιήσεις των πρέσβεών μας στο Κίεβο προς όλους σχεδόν τους υπουργούς για τα πολύ ανησυχητικά σημάδια που είχαν αρχίσει να φαίνονται στις περιοχές των ομογενών, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού των Τατάρων, κανένας υπουργός των Εξωτερικών μας δεν έπραξε τίποτα. Γιατί; Απλό. Σε αντίθεση με τους ομογενείς μας σε Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία, οι αντίστοιχοι της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας και της Γεωργίας, στα μάτια των περισσότερων Ελλήνων πολιτικών δεν είναι δεύτερης, αλλά τελευταίας διαλογής Ελληνες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ρωσία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις