Ηλεκτρονική Έκδοση

Δημιουργία συσχετισμών κυριαρχίας

«Μήλο της έριδος» η Κριμαία

Στου κουφού την πόρτα οι «διπλωματικές πιέσεις»

Συνεχίζεται η ένταση με επίκεντρο την Κριμαία, καθώς ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές «προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές», ζητώντας από τη Ρωσία να σταματήσει να μετακινεί δυνάμεις στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιάτσενιουκ: «Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση, αλλά οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν».

Το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Όπως έγινε γνωστό, άλλοι 6.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Επίσης η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπέρκουτ», που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο, ενώ όποιοι άνδρες του «Μπέρκουτ» το επιθυμούν, μπορούν να εφοδιαστούν με ρωσικά διαβατήρια.

Παράλληλα ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο. Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

 

Νewsroom enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία