Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη Σύνοδο Κορυφής

Κριτική στη Ρωσία - Aμφιβολίες για τις κυρώσεις

Σκέψεις για προτάσεις «ήπιας» αποκλιμάκωσης

«Δεύτερες» σκέψεις για το αν είναι σωστή η επιλογή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, κάνουν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και αναπόφευκτα ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και αναμένεται να ανακοινώσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 11 δισεκ. ευρώ (15 δισεκ. δολαρίων) προς τη χώρα. Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε στις 12:30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Στη συνέχεια, η Άγγελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι υπόλοιποι 25 ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται "να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Καλούμε τον Ρώσο πρόεδρο και την ρωσική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις του και να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να βρούμε λύση μέσω της ομάδας επαφής. Καλούμε την Ρωσία να απαντήσει αν είναι έτοιμη να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη ή να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, νέες εντάσεις στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις", δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

"Θεωρώ ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να συζητήσουμε για πολιτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας", δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και πρόσθεσε ότι "αυτό θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θεωρούμε (αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία) απαράδεκτο".

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε: "Η Ρωσία σήμερα επιχειρεί την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. . . Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως. Αν το επιτρέψουμε, μετά θα έρθει η σειρά κάποιου άλλου. . .

Μετά την Ουκρανία θα είναι η Μολδαβία και μετά άλλες χώρες. Σήμερα πρόκειται για μία ανοιχτή και βάρβαρη επιθετικότητα. Δεν πρόκειται μόνο για την Κριμαία, είναι πρώτα απ' όλα για την Ουκρανία και μετά έχουμε ήδη ενδείξεις ότι η πίεση αυξάνεται προς την Πριντνεστρόβια και την Μολδαβία.

Και επίσης τα γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα με τακτικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα κατά της Πολωνίας και της Λιθουανίας, επίσης είναι μία ένδειξη ότι η Ρωσία επιχειρεί να απειλήσει όλη την Ευρώπη και γίνεται απρόβλεπτη. Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό...Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι ικανή να καταλάβει αυτό που συμβαίνει.

Επομένως σήμερα θέλω πρώτα οι συνάδελφοί μου να ακούσουν αυτό που έχω να τους πω, γιατί το νιώσαμε στο πετσί μας, είναι η γειτονιά μας. Δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά την περιοχή της Βαλτικής. Σχετικά με τις κυρώσεις, ας αντιληφθούμε πρώτα ότι η Ρωσία σήμερα είναι επικίνδυνη, ότι η Ρωσία σήμερα είναι απρόβλεπτη. Όχι για να φοβηθούμε, αλλά για να πούμε ότι το κατανοούμε".

Η πρόεδρος της Λιθουανίας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως σήμερα να αποφασιστεί ανάληψη ταχείας δράσης.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο "ώστε να δοθεί μία ευκαιρία για την αποκλιμάκωση (της έντασης)". "Με όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε επί του παρόντος, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μία ευκαιρία στην αποκλιμάκωση. Αν καταλήξουμε σήμερα κάπου ή τις επόμενες 24, 48 ή 72 ώρες ότι η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί επιλογή, τότε προφανώς οι κυρώσεις θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι "θα συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην παρούσα κατάσταση. Επιθυμούμε οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία να δουν τώρα κάποιες θετικές εξελίξεις. Επίσης θα συζητήσουμε για τις διαφορετικές μορφές και είδη κυρώσεων. Για το αν θα τεθούν σε εφαρμογή ή όχι θα το αποφασίσουμε με βάση το πόσο θα εξελιχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Θα φανεί πως θα προχωρήσουμε στη διάρκεια της ημέρας".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τη Ρωσία για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης και στο πλαίσιο των πιέσεων, φυσικά, μελλοντική προσφυγή σε κυρώσεις. Αλλά πιέσεις για να γίνει τι; Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Δεν θέλουμε νέα κλιμάκωση. . .

Αντίθετα, θέλουμε να ανοίξουμε πόρτα στο διάλογο. Αυτό κάναμε ήδη χθες στο Παρίσι. Ήταν ένα πρώτο βήμα που θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο. Τώρα η πίεση από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να μειωθεί η ένταση και να οδηγηθούμε στον διάλογο και τελικά να αφήσουμε την Ουκρανία να αποφασίσει για την τύχη της. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο στόχο. . . ώστε να ασκηθεί πίεση που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην εξεύρεση μίας οδού προς τη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση".

Πηγές: ΑΜΠΕ,Γαλλικό,Γερμανικό,Reuters

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΟΤΑΝ ΞΕΣΗΚΩΣΑΤΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΟΡ.
ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ,Κ ΟΤΑΝ
ΕΙΔΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ,ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ,ΗΤΑΝΕ
ΚΑΛΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ
ΣΑΣ ΚΑΡΦΩΣΑΝ ΟΙ ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩ
ΝΕΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΛΟΥΦΑΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ
ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ.ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΠΑΣΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΦΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ.
ΑΝ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΛΑ ΘΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
2 Ο/Η GA έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΤΟ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ.ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ...ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνοδος Κορυφής
Ουκρανία