Έντυπη Έκδοση

Καθυστερούν στο ΣτΕ προσφυγές κατά της εξόρυξης στις Σκουριές

Το ΣτΕ έβγαλε απόφαση για τη προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός», έπειτα από 9 μήνες, αλλά ξεχάστηκε, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, να βγάλει απόφαση για προσφυγές που έχουν κατατεθεί από το 2011.

Μία απ' αυτές αφορά καταπάτηση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με έργα που γίνονται σε περιοχές που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική συνθήκη NATURA. Οι προσφυγές είχαν κατατεθεί κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), του συνολικού επενδυτικού σχεδίου που κατέθεσαν οι «Ελληνικός Χρυσός» και η «Eldorado Gold». Το περίεργο είναι ότι ενώ είχαν κατατεθεί συνολικά 3 προσφυγές, οι οποίες και συζητήθηκαν μαζί στις 6 Ιουνίου 2012, το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση μόνο για τη μία. Για τις άλλες δύο, οι αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται εδώ και 1,5 χρόνο.

Η προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ αφορούσε προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά της Πολεοδομίας Χαλκιδικής. Η Πολεοδομία είχε σταματήσει τις αρχικές εργασίες στο εργοτάξιο των Σκουριών, έπειτα από καταγγελία των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη, ότι δεν υπήρχε άδεια.

Η «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα κέρδισε και κατέθεσε προσφυγή. Από τότε μέχρι τώρα, οι αρχικές «ηλεκτρολογικές» -όπως είχαν χαρακτηριστεί- εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, καθώς το εργοτάξιο δουλεύει πυρετωδώς, απουσία οποιουδήποτε ελέγχου. «Οταν είχε κατατεθεί η προσφυγή, οι Σκουριές ήταν ακόμη δάσος, ενώ τώρα είναι κρανίου τόπος», λένε μέλη του Συντονιστικού Κατοίκων Ιερισσού κατά της εξόρυξης. Ενώ όμως το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση για την προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» μέσα σε 9 μήνες από την κατάθεσή της, δεν έχει κάνει το ίδιο με 2 από τις 3 προσφυγές που έχουν καταθέσει από το 2011 κάτοικοι και φορείς κατά της ΑΕΠΟ. Το περίεργο είναι ότι ενώ οι 3 προσφυγές συζητήθηκαν την ίδια μέρα, απόφαση βγήκε μόνο για μία από αυτές. Οι αποφάσεις για τις άλλες δύο ακόμη εκκρεμούν. Το ΣτΕ εξέδωσε αρνητική απόφαση στην προσφυγή που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη.

Ακόμη μία είχαν καταθέσει κάτοικοι που είχαν έννομο συμφέρον. Στην τρίτη, που κατέθεσαν κάτοικοι, φορείς και σύλλογοι, καταγγέλλουν ότι η «επένδυση» αδειοδοτήθηκε παράνομα γιατί η περιοχή εξόρυξης καταπατά έκταση NATURA, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς να εκδοθούν ειδικές άδειες των αρμόδιων οργάνων και επιτροπών της Ε.Ε. Οπως υποστηρίζουν μέλη του Συντονιστικού Ιερισσού, η έκταση εξόρυξης καταπατά 2,5 στρέμματα περιοχής NATURA, και έπρεπε να είχε προηγηθεί ειδική εκτίμηση και απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, καθώς ισχύουν εντελώς διαφορετικοί όροι. Κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν, δεν έγινε ποτέ. Παρ' όλα αυτά, η καταστροφή στις Σκουριές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυκτός πλούτος
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Ελληνικός Χρυσός
Σκουριές
Εξόρυξη χρυσου