Έντυπη Έκδοση

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ ΕΥΡΩΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ

Στο κόκκινο βρίσκονται 60.000 μηχανικοί

Εισφορές από τουλάχιστον 60.000 μηχανικούς χάνει μηνιαίως το ΕΤΑΑ, πρώην ΤΣΜΕΔΕ (25 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της κρίσης, αλλά και της αδυναμίας των μηχανικών να ανταποκριθούν στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Ηδη από το Ταμείο έχουν διαγραφεί 1.000 μηχανικοί, ενώ εκκρεμούν 3.500 αιτήσεις διαγραφής.

Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ' όγκο). Παράλληλα έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μηχανικών, που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των Πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.

Τα παραπάνω, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αύξησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό «κούρεμα» αποθεματικών που επέβαλε το PSI (από 3,2 δισ. σε 1,8 δισ. ευρώ), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. ευρώ) και τις επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, απειλεί να τινάξει στον αέρα το κάποτε υγιές Ταμείο. Μέσα στις παραπάνω ζοφερές συνθήκες για τους μηχανικούς, όπως και για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας και μετά την κλοπή αποθεματικών μέσω του PSI, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Ταμείου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μηχανικοί:

1Επιδιώκουν, μετά την από 19 Φεβρουαρίου 2014 εντολή του υπουργού Εργασίας, την αποστολή στοιχείων και Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο κατασχέσεις τυχόν κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ για την υλοποίηση της παραπάνω εντολής ενήργησε «πάραυτα, αμελλητί»!

2Αντιδρούν στο σφράγισμα βιβλιαρίων υγείας ακόμα και συναδέλφων που απειλείται η ζωή τους επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

3Σκοπεύουν να επιβάλουν υπέρογκες αυξήσεις εισφορών, οι οποίες έχουμε καταφέρει να ανασταλούν με τις κινητοποιήσεις μας εδώ και ένα χρόνο.

4Για τις υπάρχουσες οφειλές διατηρούν τους άθλιους όρους διακανονισμών με επιτόκιο από 8,5% μέχρι και 16% (ενώ οι τράπεζες δανείζονται με 0,5%!).

Οι μηχανικοί απαιτούν:

* Κανένα στοιχείο μηχανικού στο ΚΕΑΟ για οφειλές του στο Ταμείο, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ, κανένας εργαζόμενος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δραστική μείωση εισφορών κ.ά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μηχανικοί
Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημόσιων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ)
Εργασία & Ασφάλιση
Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)